Istina ili mit: Hladno vrijeme sagorijeva više kalorija? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Istina ili mit: Hladno vrijeme sagorijeva više kalorija?

Ako vam se koji kilogram viška koji ste za vrijeme blagdana uspjeli skupiti nalazi na vrhu vaše liste negativnih stvari, vjerojatno tražite način kako ubrzati metabolizam i organizam vratiti u stanje u kojem je bio prije bogate blagdanske trpeze.

Možda razmatrate neku tjelesnu aktivnost koja uključuje otvoreni prostor – trčanje, džoging, vožnju biciklom jer ste negdje čuli da se zbog hladnoga vremena sagorijeva više kalorija. Međutim, je li to istinito?

Najprije bi se trebalo definirati što je točno istinito. Naime, činjenica jest da sagorijevate dodatne kalorije kada vam je hladno, ali koliko je dodatnih kalorija dovoljno da se ovaj mit odgonetne?

Otkrijte jednostavne trikove kako ubrzati metabolizam!

Niža temperatura – više posla za organizam

Istraživanja su pokazala da se naš bazalni metabolizam poveća, barem malo, na hladnijim temperaturama. To, zapravo, znači da sama činjenica da se trudimo da nam ostane toplo zahtijeva više vježbe za organizam. Međutim, kada nam je hladno do te razine da krenemo drhtati, bazalni se metabolizam značajno povećava što znači popriličan posao za naše tijelo.

Kakogod, jednom kada se krenete kretati, vaše će vas tijelo držati toplima. Hladan zrak koji može sagorjeti zanemarivo više kalorija. Međutim, ako naporno vježbate, činit će vam se da je upravo taj napor ono što nadmašuje bilo kakav dodatni utjecaj hladnoga zraka na kojem vježbate. No, ima nešto istinito u mitu s početka. Naime, zbog hladnoće može vam se dogoditi da vam je jedini izbor – kretanje. Stoga, veća je vjerojatnost da ćete sagorjeti kalorije jer se na otvorenome morate kretati, za razliku od zatvorenoga prostora gdje vam se tijelo nema potrebe boriti s hladnoćom.

Može se reći da hladno vrijeme jest poticaj za većim sagorijevanjem kalorija, ali samo hladno vrijeme i borba tijela da ostane toplo nije dovoljno za stvaranje tolikoga deficita kojim biste se riješili svega štetnoga što se nakupilo za vrijeme blagdana. Za takvo što je potrebno ipak malo više volje i truda za vježbanjem.

Trčite i zimi? Evo nekoliko stvari koje biste trebali znati!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo