Izgubite 800 kalorija na sat igrajući squash!

squash, reket

Ako ga usporedimo sa sportovima poput tenisa, fizički je puno zahtjevniji, više se trči i ima više sprinteva, a potrošnja kalorija je 800 kalorija na sat, objašnjava instruktor squasha Davor Srednoselec.

Prema istraživanju koje je 2003, godine proveo magazin "Forbes" , squash je proglašen najkompletnijim i najzdravijim sportom. Stručnjaci s područja fitnesa, treneri, natjecatelji i psiholozi, ocjenjivali su potrošnju kalorija, mogućnost ozljede, zanimljivost sporta i korištenje skupina mišića pri igri.

squash"Uključuje rad mišića cijelog tijela, a zbog malih dimenzija terena i mekane loptice, spada među najbrže sportove uopće. Za djevojke je posebno dobar jer najviše rade bedreni mišići i mišići stražnjice, a tome žene posvećuju najviše pozornosti", rekao nam je instruktor i voditelj squasha u centru "First Fitness & Squash Tower" na zagrebačkoj Zavrtnici, Davor Srednoselec.

Fizički zahtjevniji od tenisa

O brzini igre dovoljno govori podatak da profesionalac lopticu udara brzinom većom od 250 kilometara na sat, a rekord je 276 kilometara na sat. Jedini sport u kojem je zabilježena veća brzina je rocketball, gdje loptica ide brže od 300 kilometara na sat.

"Ako ga usporedimo sa sportovima poput tenisa, fizički je puno zahtjevniji, više se trči i ima više sprinteva, a potrošnja kalorija je 800 kalorija na sat. Za rekreativce je odličan izbor zbog dinamičnosti i zanimljivosti igre", objašnjava Davor.

U profesionalnom meču natjecatelji znaju pretrčati između pet i šest kilometara što na terenu dužine 9,7 i širine 6,4 metara zahtijeva konstantni pokret.

Izmorite protivnika

Igra se igra na tri dobivena seta po 11 bodova, a svaki igrač zadržava pravo servisa sve dok dobiva poene. U igri se smiju koristiti svi zidovi i staklena površina koje vas okružuju, s time da loptica mora obavezno udariti prednji zid i najviše jednom odskočiti od poda.

squash terenNajbolja taktika za pobjedu je udarati lopticu što više u prazan prostor ili što bliže kutovima dvorane što protivniku otežava vračanje udarca.

Sport je svjetsku slavu stekao tek krajem dvadesetog stoljeća kao omiljena igra poslovnih ljudi za rješavanja stresa. U Hrvatskoj sport tek uzima maha, a u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Poreču i Varaždinu ima oko 40 terena.

"Bez obzira na vašu kondiciju i dob, za ovaj sport nema granice. Svakome tko se odluči okušati u squashu, trening se prilagođava potrebama i mogućnostima polaznika", kaže Davor Srednoselec.

Početno ulaganje nije veliko. Reket za početnike košta oko 200 kuna, a loptica 25 kuna.

Budite pionirke

Drage dame, požurite se s odlukom i krenite na treninge jer squash je u Hrvatskoj na samom početku. Lani je održano prvo po redu državno prvenstvo za žene, a uglavnom su se natjecale mlađe kategorije, s kojima se sustavno radi.

I u svjetskim razmjerima svakodnevno raste popularnost svaki dan. Primjerice prije pet godine je ukupni nagradni fond na svjetskim turnirima iznosio oko dva milijuna dolara, dok je 2007. godine više nego udvostručen in prešao je četiri i pol milijuna dolara. Najbolji squasheri dolaze iz Egipta, a slijede igrači iz Indije i Pakistana.

Izvor: She.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!