Ljepota

Ljepota

Jeste li probali speedminton?

Brzi badminton ili speedminton predstavlja kombinaciju badmintona, skvoša i tenisa, a njegova glavna odlika je – brzina!

Proljeće zove na provođenje vremena u prirodi te otvara vrata brojnim aktivnostima koje je hladnoća sputavala. Idealno vrijeme osim uobičajenih tipova rekreacijskih vježbi, donosi i novi sport neobičnog imena – speedminton.

Brzi badminton ili speedminton relativno je novi sport koji spaja elemente badmintona, skvoša i tenisa. Za razliku od klasičnog badmintona, speedminton nema previše uvjeta koje treba zadovoljiti i zbog toga nije ograničen na jedno mjesto. On ne zahtjeva prisutnost mreže, a “loptica” kojom se igra teža je od one za badminton, iako izgledon ne odskače od originala.

Speedminton je kao igra proizašao iz želje za većom brzinom igre, što je rezultiralo preoblikovanjem loptice kako bi i ona dobila na brzini. Loptica za brzi badminton teži više nego obična i pogodnija je za igru na otvorenom jer se lako opire snazi povjetarca. Nova težina daje igri drugačiju dinamiku i stoga je loptica sama prozvana „speeder“.

Ovaj sport može se igrati bilo kad i bilo gdje jer se sasvim prilagođava potrebama igre. Pravila su vrlo jednostavna i olakšavaju igru. Izabrani teren dijeli se na dva kvadratna polja (duljine 5,5 metara) postavljena jedno nasuprot drugom poput onih u srodnim sportovima, no ono što ovaj raspored čini drugačijim jest činjenica da se ova dva polja ne dodiruju, već su odvojena dužinom od 12,8 metara.

Cilj igre ostaje isti, počivavši na principu dodavanja. Ako loptica padne izvan označenog polja protivnika, on dobiva jedan bod. U speedmintonu igrači nisu vezani uz prostor i imaju se pravo micati unutar i izvan svog polja. Igra završava kada jedan od igrača prikupi 16 bodova ili je njegov rezultat za barem dva boda bolji od protivnikovog. Nakon svakog završenog seta, igrači mijenjaju strane.

Speedminton je rekreacijska aktivnost za one koji vole slobodu unutar igre te istraživanje novih prostora. Varijacije po pitanju prostora su bezgranične; speedminton se igra u napuštenim građevinama, na livadama, u parkovima, u dvorištima, a u inozemstvu i na krovovima stambenih zgrada.

Brzi badminton nema ni vremenskog ograničenja, a u mnogim ga zemljama vole igrati noću. Takva igra podrazumijeva postojanje fluorescentne opreme i naziva se nightminton ili, u prijevodu, brzi noćni barminton.

Tamara Markulin
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo