Ljepota

Ljepota

Kako postići rezultate vježbanjem?

Vježbajte s namjerom

“Osobe se previše fokusiraju na težinu, konfekcijski broj i mjere – nište od toga nije motivirajuće. Ono što mene pokreće je: imam 52 godine i zato što vježbam znam da će se poboljšati moja forma, imunitet će ostati jak i moje će tijelo spriječiti ozljede. Volim biti u dobroj formi, jak, koordiniran i agilan”, tvrdi Tony Horton, tvorac fitness plana P90X u razgovoru za MSN Health.

Tony Horton

Voda prije svega

Prosječna je osoba dehidrirana, bez obzira je li riječ o sportašu ili ne. Manjak vode može dovesti do oslabljene izvedbe za vrijeme vježbanja, vi ćete sporije vježbati i ulagati manje snage, što će skratiti vrijeme treninga i pojačati umor. “Drugim riječima, kada ste dehidrirani vaš je trening manje učinkovit. Ako započnete s vježbanjem dehidrirani tada će biti gotovo nemoguće imati najbolji mogući trening”, tvrdi Chris Carmichael, trener sedmerostrukog osvajača titule Tour de France Lancea Armstronga.

Proteini su bitni

“Dižite utege najmanje tri puta tjedno. Dame, nemojte se bojati koristiti utege – oni vas neće učiniti velikima i nabijenima. Popijte proteinski shake s najmanje 20 grama proteina unutar 30 minuta nakon treninga”, savjetuje poznati fitness trener Todd Durkin. Također, konzumirajte namirnice koje će pomoći oporavku mišića, kao što su bezmasni proteini, složeni ugljikohidrati, dobre masnoće i pijte puno vode.

Hodanje nije za odbaciti

“Hodanje je uvelike podcijenjeno kao oblik vježbanja. Kad god ste gladni, hodajte kako biste pokrenuli uskladištenu masnoću u tijelu i riješili se žudnje za hranom”, savjetuje Mark Sisson, bivši triatlonac.

Vježbanje bi trebalo biti zabavno

Ako vam je cilj izgubiti suvišne kilograme i koncentrirate se na vaganje ili mjerenje, tjelovježbu ćete shvaćati kao teški zadatak, a ne zabavnu i zdravu aktivnost.

“Učinite fitness dijelom svog načina života. Ako nije zabavan nećete ustrajati na njemu. Stoga se pobrinite da to bude nešto u čemu uživate, a ne nešto za što mislite da biste trebali raditi”, objasnila je Tara Stiles, vlasnica joga centra u New Yorku.

Držite se plana

Christian Vande Veld, natjecatelj na Tour de France, savjetuje beskompromisno vježbanje, unatoč manjku motivacije. Napravite sami svoj raspored i držite ga se – bez obzira na sve!

Naravno da će biti dana kada vam se neće dati ni pomaknuti prstom, a kamoli odraditi sat i pol znojenja u teretani. Unatoč tom nedostatku motivacije, osjećat ćete se puno bolje nakon vježbanja kada endorfini ponovo krenu.

K. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo