Kako šetnja pozitivno utječe na vaše tijelo - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Kako šetnja pozitivno utječe na vaše tijelo

Pješačenje je najjednostavniji način treninga. Možete hodati bilo gdje, a pruža širok raspon pogodnosti.

Hodanje može utjecati na naše zdravlje, ali i fiziologiju. Šetnja pruža minimalni pritisak na zglobove i kosti za razliku od trčanja ili skakanja. Odlična je za ljude starije dobi, one koji imaju ozljede i oštećenja, ali i ljude koji se žele polako pokrenuti. Čestim hodanjem možete zategnuti i ojačati mišiće nogu, gluteusa i leđa.

Zašto je hodanje dobro za zdravlje?

Za vrijeme šetnje rade mišići cijeloga tijela te se tako pokreće cirkulacija, jača se srčani sustav te zdravlje kostiju, ali se smanjuje mogućnost oboljenja od dijabetesa i tope se kilogrami. Učestalo hodanje smanjuje razinu lošega kolesterola, tzv. LDL, a poboljšava raspoloženje i održava tjelesnu težinu. Šetnjom preko dana dobivamo potrebne doze vitamina D, a posljednje studije pokazuju kako taj vitamin dobar u prevenciji osteoporoze, raka i visokoga krvnoga tlaka.

S vremenom pojačavajte ritam i brzinu hodanja te će se mišići prije oblikovati, a time će se smanjiti šansa raznih oboljenja te ubrzati smanjenje težine.

Jednako tako trebali biste što češće mijenjati rutu šetnje, odnosno ponekad hodati u prirodi, a nekada gradom. Šetanje opušta, pruža priliku da razmišljate o sasvim nebitnim sitnicama, ali i onim važnim, životnim stvarima.

Kako hodanje učiniti zabavnijim i efektivnijim

Glazba: Slušanje glazbe za vrijeme šetnje zaista pomaže. Treneri preporučuju da izradite playlistu sa onoliko pjesama koliko želite da vaš trening šetnje traje. Tada nećete nervozno pogledavati na sat i računati koliko je sati, no pripazite na to da u prometu ipak stišate glazbu kako biste obratili pozornost na automobile i ljude.

Aplikacija koja prati kretanje: Aplikacija prati vaš razvoj i proces hoda te pokazuje broj prijeđenih kilometara. Kada pratite napredak to vam podiže želju i volju za boljim te jačim treningom.

Kratke šetnje nakon obroka: Hodanje nakon jela, barem 10-15 minuta može vam pomoći suzbiti daljnji apetit i prejedanje. Na taj način možete smanjiti količinu triglicerida, odnosno masnih kiselina i ubrzati probavu.

Odaberite pravu opremu: Cipele, odnosno tenisice napravljene baš za hodanje pružaju udobnost, sigurnost i pravilnu izvedbu treninga.  

Što čekate? 

Koliko kardio vježbi je potrebno kako biste gubili kilograme?

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo