Kako ublažiti grč? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Kako ublažiti grč?

Grč može nastupiti kada se mišić nevoljno kontraktira – najčešće usred tjelesne aktivnosti, no ponekad se može i javiti u snu. Naučite kako se nositi s ovom boli.

Grčevi se mogu javiti kada je osoba nepripremljena za tjelesne napore kojima se izlaže – osobe koje tek krenu trenirati neki sport ili vježbati gotovo sigurno će se upoznati s grčevima ako pretjeraju s intenzitetom tjelesne aktivnosti.

Jedan od razloga ove boli povezane s grčevima može biti hipoksija: kod trčanja tijelo ima izraženiju potrebu za kisikom i ono daje impuls za stvaranjem većeg broja eritrocita. Usred ovog procesa nastaje bol.

Još jedna teorija jest da je ova bol izazvana grčem u dijafragmi, velikoj i plosnatoj mišićnoj membrani koja odvaja prsa od abdominalnih organa i pomaže zraku da uđe i izađe iz pluća. Mnoge su teorije zašto se dijafragma grči i sve su logične za pretpostaviti, međutim, nitko nije definirao točan uzrok ovakve vrsti boli.

Što učiniti kada vas uhvati grč?

  • Prestanite s aktivnošću koju radite i lagano istegnite mišić. Blago masirajte bolno područje.
  • Dok vas muči grč, nanesite nešto toplo na mišić. Ako osjećate bol poslije grča, na mišić nanesite hladni oblog.
  • Pijte puno vode – vrlo je važno popiti puno tekućine prije početka tjelesne aktivnosti, jednako kao za vrijeme i poslije vježbanja kako bi mišići mogli nesmetano “obavljati svoj posao”, a mi se što manje umorili. Znojenjem iz tijela gubimo vodu i minerale koji su i te kako potrebni kod napora.
  • Ako vas uhvati grč ispod rebara dok trčite, stisnite bolno područje rukom i usporite tempo. Nikako nemojte stati. Bol bi uskoro trebala popustiti.
  • Popijte nesteroidni protuupalni lijek za suzbijanje bolova, a u svoju prehranu uključite dovoljno kalija i magnezija.
  • Kada vježbate, nemojte pretjerivati s intenzitetom vježbi i postepeno unaprjeđujte svoju razinu forme. Početnici se ne mogu mjeriti s naprednim vježbačima.
  • Nakon vježbanja se obavezno istegnite jer istezanje mišića može prekinuti signal boli. Jednako tako, redovito istezanje smanjuje učestalost pojave grčeva.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo