Kod zimskih sportova potreban je oprez!

Zima, skijanje, snowboard

Skijaši i snowboarderi osobe trebaju znati kako su pod povećanim rizikom od potencijalno ozbiljnih ozljeda ukoliko ne poduzmu mjere opreza, tvrde stručnjaci.

"Zbog same prirode ovih sportova, mnogi skijaši i snowboarderi pate od ozbiljnih ozljeda koje zahtijevaju adekvatnu i brzu liječničku pomoć", kaže ortotraumatolog, doktor  Wade Smith sa Geisinger Health Systema, u novom izvještaju.

SkijanjeZabrinjavajući su i statistički podaci - svake zime, između 30 i 60 skijaša i snowboardera pogine na padinama i skijalištima SAD-a.

Ozljede glave i vrata pritom su najozbiljnija prijetnja. Naime, prebrzo spuštanje niz padinu i ne obraćanje pozornosti na okolinu čini profesionalne i rekreativne sportaše sklonima naglim padovima ili udarima.

Stoga skijaši i snowboarderi trebaju uvijek biti svjesni drugih osoba na skijalištu, paziti na neravne površine, i nikada ne precijeniti svoje sposobnosti ili se spuštati prebrzo niz padinu. Također je iznimno važno da svi sportaši i rekreativci nose skijaške kacige.

Ozljede koljena su najčešći oblik ozljede koju pretrpe skijaši i snowboarderi, a čine oko 25 do 45 posto svih ozljeda. "Ozljede koljena često su vrlo bolne i zahtijevaju operativne zahvate i produženu rehabilitaciju", kaže Smith. "Potrgani meniskus, primjerice, koji je česta skijaška ozljeda, može rezultirati oštrom boli, a ponekad je potrebna i artroskopska operacija", dodaje.  

Držanje koljenja savijenima tijekom skijanja može smanjiti pritisak na taj dio noge, i uzrokovati pad kada se izgubi ravnoteža, umjesto pokušaja da se osoba othrva padu. Također, i frakture se ubrajaju u česte ozljede skijaša i snowboardera.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!