Lijenost je nasljedna!

muskarac, tv, lijenost, dosada, televizor

Ako se pitate zašto se vama ne da iznojiti i posljednji atom snage u teretani ili koji je razlog tome što se zapušete ako potrčite za tramvajem, znanstvenici su ponudili umirujući odgovor: lijenost je zapisana u genima!

Oni tvrde kako je želja za održavanjem dobre kondicije i redovitim vježbanjem nasljedna, stoga bacite pogled na roditelje. ako su oni vodili uredan sportski život i redovito se bavili nekim oblikom tjelovježbe, šanse su da se to odrazilo na vas i "iznutra". U tom ste slučaju sretnici.

Ovo otkriće moglo bi ponuditi rješenje za pretilost, s obzirom da bi se mogli "naciljati" geni koji su odgovorni za manjak želje za vježbanjem.

istraživači Sveučilišta u Kaliforniji uzgajali su laboratorijske miševe koji su često trčali. Oni su dobili potomstvo koje je jednako tako bilo zagriženo za okretanje kotača za tjelovježbu, a bilo ravnodušno prema izležavanju i plandovanju. Rezultati sugeriraju kako su mišići naslijedili ovu osobinu sportske aktivnosti.

"Kod ljudi, razina aktivnosti varira od osoba koje se izležavaju na kauču do vrlo aktivnih atletskih pothvata. U budućnosti, mogli bi ih farmakološki tretirati zbog niske razine aktivnosti lijekovima koji ciljaju na specifične gene koji promoviraju tjelesnu aktivnost", objasnio je profesor biologije Theodore Garland Jr., voditelj istraživanja.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!