Ljepota

Ljepota

Lumbalna lordoza – kako izgleda joga terapija za kralježnicu?

Shutterstock

O važnosti zdravlja kralježnice ne treba posebno govoriti. Kralježnica je doslovce noseći stup naših tijela.

U današnje vrijeme, kada se kretanje svelo na hodanje od auta do radnog stola i od radnog stola do kauča, u kombinaciji s ono malo hodanja koje je najčešće popraćeno potpuno krivim držanjem, imamo sve više slučajeva lakših i težih poremećaja u držanju kralježnice.

Upravo ste se vratili sa skijanja? Evo što vam fizioterapeut savjetuje

Ističemo zakrivljenja kralježnice koja se s obzirom na smjer dijele na skoliozu, kifozu i lordozu.

Skolioza označava bočnu zakrivljenost kralježnice, pri čemu ona može biti toraklna – gornji dio kralježnice ili lumbalna – donji dio kralježnice. U slučaju da je zakrivljenje u lijevo govorimo o sinistrokonveksnoj, a u desno o dekstrokonveksnoj skoliozi.

Kifoza je poremećaj zakrivljenosti kralježnice u sagitalnoj ravnini koji se očituje kao konveksnost torakalnog (prsnog) dijela. Laički rečeno, to je pogrbljenost u prsnom dijelu koja nije loše držanje već poremećaj oblika kralježnice. Dok je loše držanje nešto što se može ispraviti, kod kifoze su prisutne strukturne promjene na kralješcima, ligamentima i muskulaturi.

U ovom tekstu više ćemo govoriti o lumbalnoj lordozi.

Lordoza može biti vratna tj. cervikalna (kralješci C1-C8), prsna tj. torakalna (kralješci T1-T12) i lumbalna tj. slabinska (kralješci L1-L5). pri lumbalnoj lordozi dakle govorimo o zakrivljenju kralježnice na donjem dijelu leđa. Valja spomenuti i završni dio kralježnice tj sakralni ( kralješci S1- S5) koji završava na trtici.

Svaki dio kralježnice povezan je s organima koji su u liniji, tako je npr. cervikalni C2 kralježak povezan je sa zdravljem glave i vrata.

Zagrijavate li se dovoljno i pravilno prije treninga?

Lumbalna lordoza i jogijska praksa

Lumbalna lordoza odnosi se zakrivljenje donjeg dijela leđa, točnije na kralješke L1-L5. Oni su povezani s drugom (sakralnom) čakrom i mišićima nogu.

Yogijskom praksom djelomično, a u nekim slučajevima i potpuno možemo djelovati na zdravlje kralježnice.

U slučaju lumbalne lordoze, kralježnica reagira najviše na asane koje za temelj imaju Backbend odnosno uvinuće kralježnice unazad (Urdvamukhasvanasana – pas prema gore, Bhujangasana – kobra, Danurasana – luk).

U slučaju osoba s lumbalnom lordozom to znači da se na uvinuće donjeg dijela kralježnice, gdje kralješci idu jedan prema drugome više nego što je to kod potpuno zdrave posture, događa dodatno uvinuće i može izazvati razne vrste bolova. Svi oni koji u većem ili manjem stupnju boluju od lordoze, a prakticiraju jogu znaju što znači ležati u shavasani dok donji dio kralježnice ‘vrišti’ zbog mogih Backbendova u zadnjem dijelu sata.

S druge strane, svi položaji u jogi koji kao temelj imaju Forwardbend odnosno pretklon naprijed (Prasarita Padotanasana, Utthanasana, Paschimottanasana) opuštaju kralježnicu i stvaraju protutežu lordozi.

No naravno to ne znači da je ispravan put izbaciti Backbendova i uvrstiti isključivo Forwardbendove u praksu.

Ključna je svjesnost kod izvođenja asana koje spadaju u grupaciju Backbendova. Naglasak je na otvaranje torakalnog (prsnog) dijela kralježnice pri uvinuću unazad, dok se istovremenom kontrakcijom cora (trbušnih mišića) i aktivacijom bandhi – energetskih lokota (posebice Udiana bande) dodatno osigurava zaštita donje kralježnice.

Ne možete pronaći ključeve? Isprobajte jogu: 10 minuta vježbanja može ojačati memoriju

Preporučene asane za lumbalnu lordozu

Asane koje posebice pomažu na ovom dijelu su:

 •  Uttanasana (pretklon naprijed)

Padagustasana (pretklon naprijed s hvatom prstima na nožne palčeve)

Padahastasana (pretklon naprijed s dlanovima ispod stopala)

 • Prasarita Padottanasana (Pretklon naprijed u stajaćem položaju s raširenim nogama)
 • Paschimattanasana (pretkoln naprijed u sjedećem položaju)
 • Halasana (Plug)
 • Karnapidasana
 • Balasana (položaj djeteta)

Treba posebno pripaziti pri izvođenju:

 • ! Mathyasana (riba)
 • ! Uthana Padasana (riba s rukama i nogama gore)
 • ! Setu Bandhasana (riba s rukama na prsima, tjeme i stopala drže)
 • ! Urdva Dhanurasana (most)
 • ! Danurasana (luk)

Važno je napomenuti da je cjelokupni slijed asana u jogi napravljen tako da djeluje na poboljšanje općeg stanja organizma, te je izvođenje pojedinačnih asana nedovoljno i površno. Svakodnevno ili često izvođenje asana u smislenom slijedu, podržanih kvalitetnim, kontoliranim i sinkroniziranim dahom jest ono što stvara promjenu.

Trening na kraljevski način – Meghan ne može bez joge, a Kate obožava plank

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo