Mitovi i istina o ravnom trbuhu - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Mitovi i istina o ravnom trbuhu

Ako želite imati ravni trbuh i imati vidljive trbušne mišiće, potrebno je izgubiti masnoću koja ih pokriva, a jedini način je da vaše tijelo sagorijeva više kalorije nego što ste ih unijeli u tijelo.

Kako dobivamo i gubimo kilograme, na žalost, ovisi o genetici pa su tako mjesta na kojima nam se prvo počnu nakupljati masne naslage, ujedno i mjesta na kojima ćemo zadnje izgubiti masnoću. Zato je prilikom gubljenja kilograma nemoguće izgubiti masne naslage na jednom određenom mjestu ili nekoliko mjesta na tijelu. Kada gubimo, gubimo na svim mjestima, na onima na kojima želimo i ne želimo.

Kod većine žena, najveći problem je masnoća na području trbuha, odnosno mlohavost trbušnih mišića, jer se s njima vrlo malo upotrebljavaju u svakodnevnom životu. Kod penjanja stepenicama, saginjanja, rastezanja ili hodanja ti mišići ne trpe velike napore pa je zbog toga, ako želite vidjeti određene pozitivne rezultate, potrebno raditi određene pokrete kako biste ih ponovno doveli u formu. Pokreti moraju biti maleni i kontrolirani, te ovise o naporu koji ulažete u vježbu kako biste dobili dobre rezultate.

S druge strane, tijekom trudnoće, kako raste trbuh, trbušni mišići se pomiču prema naprijed i rastežu, što nakon poroda ostavlja mišiće vrlo labavima i opuštenima. Manjak snage u mišićnim je razlog zbog čega majkama nakon poroda ostaju veliki i opušteni trbusi, a što se pravilnom vježbom može izbjeći.

No, nije sve jednostavno kako se čini. Postoje određena uvriježena mišljenja da će vam određene vježbe u određenoj količini dati željene rezultate, što najčešće nije slučaj pa se zato osobe, koje se na krivi način pokušavaju riješiti određenih problema, razočaraju i odustaju. Kako se to i vama ne bi dogodilo, odlučili smo vas uputiti u tajne vlastitog tijela i načine na koji možete postići odlične rezultate. Pa krenimo…

Mit br. 1

Samo vježbe za abdomen mogu vam pomoći u smanjenju naslaga masnoća na trbuhu.

Prava istina

Ne možete smanjiti količinu masnoće na određenom djelu tijela samo radeći određene vježbe, pa je tako i s abdomenom. Ako želite imati ravni trbuh i imati vidljive trbušne mišiće, potrebno je izgubiti masnoću koja ih pokriva, a jedini način je da vaše tijelo sagorijeva više kalorije nego što ste ih unjeli u tijelo.

Mit br. 2

Morate napraviti brdo vježbi za trbušne mišiće

Prava istina

Prevelikom količinom napravljenih vježbi za trbušne mišiće ćete samo skratiti vaš abdomen. Kako biste zaista smanjili masnoće na području trbuha, morate raditi kardio vježbe i jesti zdravu hranu u razumnim količinama. Naime, kardio vježbe će vam pomoći u sagorijevanju nakupljenih masnoća, dok će vam zdrava prehrana, odnosno dijeta s malo štetnih masnoća pomoći da tijelo sagorijeva nakupljene masti. 15-minutni kardio trening

Kada zadovoljite ova dva uvjeta, tek tada će vježbe za trbušne mišiće biti od najveće koristi i vidjet će se prvi pozitivni rezultati. S vježbama će se povećavati mišićna masa koja će vam pomoći u sagorijevanju masnoća jer oni će zahtijevati više energije, pa ćete masnoću gubiti brže. Dakle, ako ćete samo vježbati trbušne mišiće, ojačat ćete ih, no oni se neće vidjeti ispod naslaga masnoća.

Mit br. 3

Vježba je mnogo važnija od prehrane.

Prava istina

Pravilna prehrana je ključan faktor u održavanju tjelesne težine pa tako i ravnog trbuha. Planirajte unaprijed svoju prehranu i što je više moguće izbjegavajte nezdravu hranu. Fokusirajte se pravilan na unos proteina, povrća, voća i pića bez šećera, posebno zelenog čaja i vode. Izbjegavajte bilo kakve šećere.

Mit br. 4

Potrebno je svaki dan trenirati trbušne mišiće

Prava istina

Ne trebate vježbati trbušne mišiće svaki dan. Umjesto toga, vježbajte ih dva do tri puta na tjedan i koristite nekonvencionalne vježbe na kardio spravama i loptu za pilates, kako biste smanjili opterećenje na donjem dijelu leđa. Kao što smo već spomenuli, izbjegavajte previše vježbi za trbušne mišiće i radite podjednako na svim dijelovima tijela.

Ono što je najvažnije zapamtiti je da s vremenom povećavate svoje dnevne aktivnosti. Nastojte se što više kretati bilo da se radilo o svakodnevnim obavezama kod kuće ili izvan nje.

Vježbe za savršen ravni trbuh

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo