Ljepota

Ljepota

Može li dobar trening prije počinka osigurati dobar san?

Stručnjaci su zaključili kako su ispitanici koji su intenzivnije vježbali navečer brže zaspali, manje su se budili tijekom noći, dublje su spavali i bili su manje gladni nego školarci koji su imali laganiji trening.

Do sada su preporuke stručnjaka glasile: izbjegavajte tjelesnu aktivnost u satima prije počinka ako želite spavati kao beba. S druge strane, švicarski istraživači sada tvrde suprotno: intenzivna tjelovježba sat vremena prije spavanja sjajna je za miran san!

Naime, istraživači Sveučilišta u Baselu su ustanovili kako su mlade osobe koje su prije odlaska u krevet intenzivno vježbale bolje spavale nego ispitanici koji su svoju večer proveli nešto ležernije.

Dobre vijesti za mlade sportaše

Do ovog su zaključka stigli proučavajući 52 srednjoškolca koji su prosječno trenirali dva-tri puta tjedno. Svi su se ponašali kao i uobičajeno, a za potrebe istraživanja su vježbali do sat-sat i pol prije odlaska u krevet. Ocijenili svu svoje raspoloženje na kraju dana i stupanj gladi te ispunili anketu u kojoj su naznačili intenzitet kojim su vježbali.

Stručnjaci su zaključili kako su ispitanici koji su intenzivnije vježbali brže zaspali, manje su se budili tijekom noći, dublje su spavali i bili su manje gladni nego školarci koji su imali laganiji trening. Njihovi su rezultati objavljeni u časopisu Sleep Medicine.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo