Najbolje aktivnosti za top formu i liniju

Vjezbanje, joga, istezanje

U današnje vrijeme puni smo stresa i gorčine što podrazumijeva da se s vremena na vrijeme moramo na nečemu iskaliti. Najčešće su to naši bližnji koji ni krivi ni dužni ostanu povrijeđeni našim nastupom. Vrijeme je da to prekinemo.

U zadnje vrijeme razvija se interes za raznorazne sportove i aktivnosti, najčešće novije koje predstavljaju staru sportsko- rekreativnu aktivnost na novi način. Postoji mnogo raznih poznatih, ali i nepoznatih aktivnosti, tečajeva i satova koje možemo pohađati, a ovdje vam dajemo kratak pregled.

Jogging

Dobro staro trčanje. Trčanjem sagorijevamo najviše masnoća, te je najstarija i najpopularnija rekreacija na svijetu. Neki vole trčati sami, neki vole društvo. Na sreću, danas postoje grupe za trčanje u koje se možete učlaniti. Jedna od zanimljivih grupa je vrlo popularna ''Run n Foto''. Bazira se na tome da se svaki put odabere druga lokacija za trčanje, a joggeri nose fotoaparate sa sobom. Uz trčanje fotografiraju se krajolici, sudionici, te na kraju pregledavaju i biraju najljepše i najbolje fotografije.

Ove će se godine u Zagrebu po treći puta održati fotografsko natjecanje pod nazivom "Fotomaraton", koje će se održati u subotu, 11.9.2010. s početkom u 10 sati, čiji će start, sada već tradicionalno, biti na Trgu bana J. Jelačića. Evo vam savršene prilike!

Boks

Postoje razne vrste boksa, no oni više-manje namijenjeni ženama su sljedeći:

Muay Thai - ili tajlandski boks je borilačka vještina koja se bori s rukavicama s tim da traje pet rundi s dvije minute odmora. Dozvoljeni su udarci rukama i nogama uz uporabu koljena, laktova te držanje, guranje i bacanje, što i čini razliku od drugih sličnih sportova (K1, kick boxing). Navedena pravila traže od borca veliku izdržljivost te polivalentnost.

Kickboxing – Nastao je na osnovi boksa, karatea, tae kwon doa  i kung fua. Cilj ovog sporta je prevladati boljom tehnikom, brzinom i snagom.

Rekreativni boks – Mnogi aerobik centri i teretane danas imaju specijalizirane programe boksa kao dance boxing ili box for life. Takvi i slični boksevi baziraju se na oblikovanje tijela, posebno učvršćivanje bicepsa, tricepsa, i kvadricepsa. Boks je odličan medikament za izbacivanje stresa i rješavanje svakidašnje gorčine.

Aerobik

Ženama najdraži i najpoznatiji oblik rekreacije za koji postoji najviše programa. Naime, svaki rekreativni centar posjeduje svoje programe, i svoje usluge. Nabrojat ćemo one najpoznatije i najzanimljivije, te najučinkovitije.

Step aerobic – uz glazbu i poticaj trenera/ice vježba se na spravi 'stepper'. Navedena sprava je niskopodna klupica na kojoj se izvode vježbe.  Najčešće se podiže i silazi s iste kod prvotnog zagrijavanja.

Dance aerobic – Uz zabavnu koreografiju i poticajnu muziku sagorijevaju se masne naslage te se gradi samopouzdanje.

TNS – Trbuh/Noge/Stražnjica - Ovaj program i njemu slični razvijen je za zatezanje kritičnih ženskih zona. Na satu se zagrijava, vježba, te se traži disciplina i redovno dolaženje.

Pilates – Danas je pilates najpoznatiji kao vrsta aerobika za trudnice, no pilates je odličan za svakoga. Sama metoda uključuje oko petstotinjak različitih vježbi koje se izvode na spravama, najčešće lopti. Kako i aerobic, tako i pilates ima nekoliko vrsta programa (pilates mix, pilates ring, pilates ball, pilates matwork, pilates progressive...)

Fat burning – ovakvi i slični treninzi ili satovi su programi uz opterećenje te sagorijevanje potkožnog masnog tkiva

Total body – program u kojem se detaljno izvježba svaki dio tijela. Baziran na snagu i izdržljivost.

Joga

Jedan od najmodernijih oblika relaksacije, istezanja i drevnih duhovnih te tjelesnih vježbi. Potječe iz Indije gdje se do danas smatra kao sredstvo za prosvjetljenje. Joga je također poznata po tome što su njene vježbe jedne od najboljih za ljudsko zdravlje, te razvijanje koncentracije. Najviše sudionika vježba jogu radi unutarnjeg mira i ravnoteže.

Plesovi

Strip dance – Ovaj program baziran je na učenje plesa oko šipke. Vulgarnost je potpuno odbačena. Radi na samopouzdanju, senzualnim pokretima i prihvaćanju svojeg tijela. Vrlo zanimljiv tečaj, omiljen već kod prvog pogađanja.

Latinoamerički plesovi – Postoje razne kategorizacije latino-američkih plesova. Najčešće se baziraju se na klasičnim plesovima, te novim koreografijama, i brzim pokretima.

Jazz dance – tehnika proizašla iz klasičnog baleta. Za ljubitelje jazz glazbe, ovo je pravi izbor. Tehnika plesa bazira se na slobodnijim pokretima.

Trbušni ples - Danas najpopularniji ples, pogotovo kod dama. Uče se senzualni pokreti stari tisućama godina. Uz interesantnu odjeću i indijsko/arapsku glazbu ovo je prava senzacija.

Port de bras – Jedan od najnovijih vrsta rekreativnog plesa. U udobnoj odjeći i baletnim papučicama pamte se teški koraci na osnovu baleta. Intenzitet se s vremenom sve više povisuje, no glazba je tijekom cijelog sata senzualna i lagana. Odlična aktivnost za produljenje i učvršćivanje mišića.

Izvor: Žena.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!