Ljepota

Ljepota

Najbolje vježbe prema određenom tipu tijela

Jeste li se pokušali držati redovitog režima vježbanja, ali nikako niste zadovoljni rezultatima? Moguće je da nešto radite krivo, da vježbe koje radite uopće nisu dobre za vaš tip tijela. Saznajte koji tip tijela imate i koji vam režim vježbanja najbolje odgovara…

U današnje vrijeme sa svih strana nas bombardiraju slikama prekrasnih glumica i pjevačica sa savršenim linijama i oblinama. Zato nije niti čudno što bi većina nas htjela izgledati poput njih. Međutim, kada maštamo o našim omiljenim zvijezdama često ne shvaćamo da bi željeti tijelo poput njihovog moglo značiti samo puno razočarenja za nas – jer bi to moglo potaknuti postavljanje nedostižnih ciljeva s razočaravajućim rezultatima, osobito ako se u obzir ne uzme oblik i tip tijela.

kZbog toga što je oblik vašeg tijela većinom određen genetikom, nema puno toga što možete učiniti da biste ga promijenili. Ali, možete se motivirati da izgledate najbolje što možete, i tu mislimo da izgledate najbolje što vi možete, a ne da izgledate kao glumica koja je potpuno drugačije građe od vas.

Postoje tri osnovna tipa ženskih tijela: mezomorfni, ektomorfni i endomorfni. Ova tri tipa određuju koliko ćete se brzo i lako udebljati, gdje ćete najprije nakupiti masne naslage i koliko vam je teško/lako dobiti mišićnu masu. Svaki od ta tri tipa tijela, traži drugačiji način vježbanja, odnosno način vježbanja kojim ćete se brže i lakše dovesti u formu.

Mezomorfni

Ovaj tip tijela karakteriziraju jake kosti, dobro definirana ramena, s bokovima približno iste širine kao i ramena. Među zvijezdama koje dijele ovaj tip tijela su Halle Berry, Jessica Simpson i Demi Moore. Ovaj tip tijela obično brzo gubi i dobiva na težini, može brzo izgraditi mišiće i ima uspravno držanje.

kNajbolji način vježbanja za ovakav tip tijela su kardio vježbe umjerenog do jakog intenziteta. Intervalni trening je dobra ideja. Budući da izražena fleksibilnost obično nije jedan od atributa ovog tipa tijela i zato što većina ovakvih žena želi biti što fleksibilnija i zategnuta preporuča se da kao dio svoje tjedne rutine vježbanja ubace pilates, jogu ili balet.

Ektomorfni

Ovo tip tijela je u pravilu sitan, sa sitnijim kostima i obično se radi o osobama koje su prirodno mršave. Uz brzi metabolizam, duge ruke i noge, nizak postotak tjelesnih masnih naslaga i poteškoće s dobivanjem težine, ovaj oblik tijela obično je najtraženiji u modnoj industriji. Poznate osobe s ovim tipom tijela su Gisele Bundchen ili Gwyneth Paltrow.

Budući da ovaj tip tijela ima slabije kosti od ostalih tipova, trening s utezima je izuzetno važno za ove žene. Dakle, upišite se u lokalni fitness centar i nemojte se sramiti prihvatiti utega i ostalih sprava za jačanje mišića. Dobra vježba za ovaj tip je i hodanje uzbrdo, bilo na traki ili po prirodi, i trebao bi biti dio redovite kardio rutine.

jEndomorfni

Ovaj tip tijela je prirodno obdaren oblinama. Najviše kilograma se, u pravilu, nakuplja u donjem dijelu tijela – bokovima, stražnjici i nogama i ove žene poprilično teško gube kilograme. Metabolizam je, također, obično sporiji u odnosu na druge tipove tijela. Primjeri slavnih osoba s ovim tipom tijela su Jennifer Lopez, Oprah i Queen Latifah.

Neki od najboljih kardio aktivnosti za ovaj tip tijela su trčanje, biciklizam i spinning, dok bi trening s utezima trebao biti usmjeren na manju težinu s više ponavljanja. Društveni sportovi (odbojka, rukomet, tenis…) također su dobar odabir za osobe s ovim tipom tijela.

 

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo