Ljepota

Ljepota

Najbolji sportovi za oblikovanje tijela i sagorijevanje kalorija

Dosadile su vam vježbe za koje vam se čini da vam ionako ne daju rezultate? Web magazin Washingtonian navodi šest vrsti treninga koji doista funkcioniraju.

1. Parkour

Ovu vrstu vježbanja vole ljudi koji ne žele imati dojam da idu u teretanu. Obožavatelji opisuju trening kao odlazak na igralište jer je iznimno zabavan. Svaki zid, ograda i prepreka novi su izazov koji morate savladati. Tehnika pomaže vježbačima da se bolje kreću u prostoru uz povećavanje snage, izdržljivosti i kondicije.

Trening se sastoji od osvajanja zida ili ograde, ali preko mnogih prepreka koje morate preskočiti ili se popeti preko njih. Počinje jednostavnijim preprekama, ali on može postati vrlo izazovan sport.

k2. Ples oko šipke

Pole dance fitness je sve popularnija vježba, koju poklonici, zbog njezine zahtjevnosti, lobiraju da se uvrsti u Olimpijske sportove 2016. godine. Trening se sastoji od elemenata pilatesa, joge i baleta u kombinaciji s vježbama snage (čučnjevi, sklekovi i trbušnjaci) te naravno – elemenata na šipki i plesnih pokreta. Na treninzima se uče okreti oko šipke, istezanje i vježbe na podu, a u naprednijim grupama i zahtjevni elementi uspona i inverzija na šipki, koji učvršćuju i jačaju gotovo svaki mišić u tijelu.

Na treninzima koji stavljaju naglasak na plesni dio, žene nose cipele s visokim potpeticama i platformom, što još više steže mišiće na nogama uz jače naprezanje tijela. U ovom treningu nema natjecateljskog duha, žene si međusobno daju podršku, a ples podiže samopouzdanje i osjećaj zadovoljstva sa sobom i svojim tijelom.

3. CrossFit

CrossFit je trening snage i kondicije. Bazira se na kratkim, intenzivnim i raznolikim vježbama. Optimizira fizičku sposobnost u svim domenama motoričkih i funkcionalnih sposobnosti. Neprestano mijenjanje treninga onemogućava tijelu da se prilagodi na jednu vrstu vježbi.

Kombinacija gimnastike, dizanja utega, kardio treninga, vježbi s vlastitim tijelom, pliometriju, funkcionalne pokrete i drugih izaziva tijelo i uči novim vještinama. Pomaže u izgradnji mišićne mase, razvoju snage i kondicije, a i u mršavljenju.

j4. Trening s girjama

Sport dizanja girja spada u dio nacionalne ruske kulture. Ruski
snagatori i sportaši su koristili ove rekvizite u svojim treninzima. S
obzirom da su girje teški rekviziti, trening od 20 do 30 minuta ima
dvostruki učinak na tijelo istovremeno dajući rezultate jednake i kardio
i vježbama snage.

Dizanje girja ima bolji učinak od dizanja utega zbog njihovog oblika i
načina na koji se zahvaćaju rukom. “Girje su jedan od najučinkovitijih
načina za sveobuhvatan fitness program. Sam zamah donosi mnoge koristi i
trebao bi se uvrstiti u svaki trening”, rekao je Steven Head, stručnjak
za sportsku kondiciju.

5. MMA (Mixed Martial Arts)

Ovaj trening je kombinacija boksa, hrvanja, kickboxinga, judo-a, brazilskog jiujitsu-a i ostalih borilačkih vještina. Kružni trening se sastoji od udaraca rukama 30 sekundi, zatim slijedi 30 sekundi vježbe burpee (kombinacija čučnjeva, sklekova i skokova koju koriste američki marinci), a na kraju 30 sekundi sprinta.

Serija se ponavlja od tri do pet minuta pa se prelazi na novu seriju ili sparing s partnerom. MMA je vrlo aktivan i full kontakt sport jer, osim fizičke, važna je i psihička angažiranost što posebno dolazi do izražaja u sparingu s partnerom.

6. Budokon

Ova inteligentna tjelovježba je spoj joge, meditacije i borilačkih vještina i korisna je za psihičko i fizičko stanje. Izmislila ga je prije desetak godina trenerica slavnih Cameron Shayne.

Pokreti su inspirirani jogom i borilačkim vještinama, ali uvodi se i skakanje, udarci nogom, stoj na rukama i oponašanje pokreta životinja poput zmaja i žabe. Svaki pokret traži koncentraciju i korištenje svakog mišića u tijelu, a uključujući i mozak.

 

Izvor: She.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo