Ljepota

Ljepota

Natalie Portman: Barre tehnikom do savršenog tijela

Denis Makarenko / Shutterstock.com

Nakon što je Natalie Portman svoje tijelo dovela do savršenstva za ulogu balerine u filmu “Crni labud” vježbajući barre tehniku, kombinaciju vježbi uz baletnu šipku, pilatesa i istezanja, brojne poznate osobe odabrale su taj način vježbanja za održavanje forme.

Kraljica vježbanja Madonna, Drew Barrymore i Jennifer Aniston samo su neke od njih. Osnovna karakteristika barre tehnike jest stabilizacija centra tijela, čime se aktiviraju i uvlače mišići, poboljšava se tonus muskulature (od dubokih do površinskih mišića) te se tako estetski oblikuje tijelo.

Ovako se Jennifer Aniston opušta nedjeljom!

Barre za žene u postnatalnom razdoblju

Barre tehnika korisna je svima, bez obzira na konstituciju, kondiciju, plesno iskustvo i dob, no osobito je preporučuje ženama u postnatalnom razdoblju, tj. onima koje se ne mogu riješiti trudničkog trbuha ili imaju problema s razdvojenosti ravnih trbušnih mišića, što se stručno naziva diastasis recti.

Taylor Swift otkriva tajnu svog vitkog i čvrstog tijela

Naime, budući da tijekom trudnoće dolazi do sve većeg pritiska na trbušne mišiće rastom maternice, mišići se razdvajaju, vezivno se tkivo rasteže i postaje sve tanje. Tada tanko vezivno tkivo preuzima funkciju trbušnih mišića i podupire unutarnje organe umjesto mišića. Ako nakon porođaja razdvojenost ostane, trbuh će i dalje biti velik.

Tenis i trčanje 

Čak 70% žena koje su rodile dvoje ili više djece imaju u određenoj mjeri taj problem. Klasične vježbe poput trbušnjaka, sklekova ili tzv. stolice i rolanja kod pilatesa mogu samo pogoršati stanje jer povećavaju unutarnji pritisak i još više guraju organe prema van. Zato treba odabrati vježbe koje pojačavaju intraabdominalni pritisak, što se postiže upravo pokretima barre tehnike.

Što jede i kako vježba prekrasna Sofia Vergara

Vježbači(ce) koriste baletnu štangu kao pomoć za održavanje ravnoteže dok izvode male izometričke pokrete koji ciljano opterećuju mišiće i mijenjaju izgled tijela. Vježbe učvršćuju mišiće stražnjice, jačaju bedra, trbuh i leđa, ubrzavaju sagorijevanje kalorija, a zabavne su i neagresivne za zglobove jer nema skakanja.

Ipak, s obzirom na to da je film “Crni labud” snimala 2010. godine, u posljednje vrijeme Natalie bira i neke druge oblike vježbanja – rado zaigra tenis, a može je se vidjeti i kako trči sa svojim partnerom Benjaminom Millepiedom.

Ovo je hrana koju Kate Middleton jede svaki dan

Pripremila: Danijela Petrov/Ordinacija.hr magazin

 Denis Makarenko / Shutterstock.com

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo