Ljepota

Ljepota

Od idućeg tjedna vježbaj u uredu uz majstoricu joge Ivu Solarević

Današnji sjedilački način života uzrok je velikog broja problema lokomotornog sustava te mnogih zdravstvenih tegoba i bolova. Zbog dugog sjedenja u jednom položaju, naročito ako je položaj nepravilan, vrlo često dolazi do napetosti muskulature ramenog pojasa, vrata i kralježnice.

Zbog konstantnog opterećenja određene muskulature, može doći do napetosti u mišićima, loše cirkulacije, ukočenosti, skraćivanja mišića, te atrofije (slabljenja mišića zbog nekretanja) što dalje može rezultirati glavoboljama, bolovima u vratnom dijelu, lumbalnom dijelu, ramenom pojasu, cijelim leđima i sl.

kAko i dalje satima, danima ili godinama sjedimo u istom položaju, te ignoriramo početnu bol i neugodu, doći će do još ozbiljnijih tegoba.

Postepeno će dolaziti do nepravilnog držanja, što opet može rezultirati dugoročnim nepravilnostima na koštanom sustavu. Npr. iskrivljenja kralježnice, pomaka intervertebralnih diskusa, priklještenja živaca i niza sličnih problema.

Ako i dalje ignoriramo bolove (a to su signali kojima naše inteligentno tijelo želi reći da nešto radimo krivo i da bi trebali obratiti pažnju) tada dolazi do takvih deformacija koje se mogu ispravljati samo operacijama ili se više uopće ne mogu ispraviti.

Želite li čekati te trenutke ili ćete nešto poduzeti na vrijeme?

Kako biste spriječili sve te probleme, koji zaista vrlo ozbiljno mogu ugroziti vaše zdravlje i život, potrebno je imati volju i shvatiti koliko je vježbanje blagotvorno za tijelo i duh. Vježbanje je izuzetno moćno sredstvo koje je potpuno prirodno i besplatno ako smo voljni primijeniti ga.

kVježbe u uredu vam puno mogu pomoći ako ih prakticirate minimalno 4 puta tjedno po 10-15 minuta dnevno.

Bilo bi idealno vježbati cijelo tijelo, međutim za prvu pomoć onima koji puno sjede, sljedeće vježbe mogu biti od koristi kako bi trenutno opustili napetost, pokrenuli cirkulaciju, razgibali vratni dio, rameni pojas i kralježnicu, te spriječili mogućnost nastanka ozbiljnih problema u tim dijelovima tijela (ali i problema cijelom sustavu, jer tijelo je cjelina). Također, dubokim disanjem kroz nos otpušta se znatna količina toksina iz našeg tijela te napetost i stres.

Od idućeg vam tjedna Ordinacija.hr u suradnji sa svojom kolumnisticom prof. Ivom Solarević predstavlja video vježbe koje ćete moći svakodnevno prakticirati i u svom uredu.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo