Ljepota

Ljepota

Odlučila sam: idem na fitness!

Ljeto je već odavno završilo i krajnji je trenutak da ispunimo obećanje koje smo si dali pod suncobranom: “Ove ću se zime upisati u fitness klub”. Dobra ideja. No, znate li kako odabrati onaj koji vam najbolje odgovara?

Onima koji žele ostati u formi, nije baš lako odabrati pravu tjelesnu aktivnost, ni fitness klub. Evo što trebate znati da ne biste pogriješili!

Što odabrati?

Danas fitness centri nude različite aktivnosti: nisu to više samo sprave za body building i zrcala. Dolazimo da bismo vježbali jogu, aeroblik, step, stretching, pilates… Najvažnije je odabrati aktivnost koja vas zabavlja, a time i opušta. Tjelesna aktivnost ne smije postati još jedan teret. Ne preporučuju se previše zahtjevne sportske aktivnosti, jer one traže velik napor da bi se postigli željeni rezultati.

zenaOdlazite li u fitness centar kako biste izgubili nekoliko kilograma, morate odabrati blagu aktivnost, koja ne traži pretjeranu potrošnju energije. Suprotno uobičajenom mišljenju, aktivnosti koje traže veliki tjelesni napor ne potiču sagorijevanje nakupljene masnoće, već troše zalihe šećera, povećavajući time apetit (organizam ima potrebu da nadoknadi potrošeni šećer).

Prije nego što se upišete!

  • Posjetite dvoranu u vrijeme u koje ćete obično dolaziti, jer ćete samo tako vidjeti koliko će ljudi s vama vježbati.
  • Ne vjerujte onima koji vam, uz izgovor da ne biste ometali vježbače, ne žele pokazati dvoranu i ostale prostorije.
  • Odmah provjerite ima li centar iskusne trenere.
  • Povjerite jesu li sve prostorije dovoljno prozračne.
  • Pogledajte u kakvom su stanju sprave za vježbanje i prostirke.
  • Provjerite ima li u svlačionicama dovoljno ormarića koji se zaključavaju.
  • Provjerite higijensko stanje svih prostorija, posebice svlačionica, zahoda i tuševa.

3 zlatna pravila

Odluka da krenete na fitness zasigurno je dobra. No, da biste od njega imali što više koristi, trebate poštovati neka pravila.

1. Započnite postupno!
To važi posebice za one koji su dugo vremena živjeli sjedilačkim životom.

2. Budite svjesni svojih mogućnosti!
Nema previše koristi naprezati se. Naprotiv, nastavite li raditi bilo koju vježbu kad ste već zadihani i izrazito umorni, napravit ćete više štete. Tjelesna aktivnost mora biti ugodna i opuštajuća i stvoriti osjećaj općeg zadovoljstva.

3. Vježbajte redovito!
Tjelesna aktivnost daje rezultate samo ako se redovito upražnjava. Nema nikakve koristi znojiti se na spravama tri sata za redom jednom mjesečno. Ali, zaista je zdravo vježbati tri ili četiri puta tjedno 45 minuta.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo