Ograničenja postoje samo u ljudskom umu - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Ograničenja postoje samo u ljudskom umu

Tim Novo Nordisk dokazuje da dijagnoza šećerne bolesti ne mora značiti kraj vaših snova ili sportskih rezultata.

Da šećerna bolest ne mora značiti kraj bavljenja sportom ili izostanak vrhunskih rezultata pokazuje Tim Novo Nordisk, u kojem svaki sportaš boluje od dijabetesa tipa 1. U Triatlonskom timu Tima Novo Nordisk se natječe i Nenad Šimunko – prva osoba s dijabetesom na svijetu koja je završila trostruki Ironman. Njegovi impresivni atletski uspjesi služe kao motivacija svim sportašima, a ne samo onima pogođenima šećernom bolešću.

Nenad Šimunko, Tim Novo Nordisk

Tim Novo Nordisk čine biciklisti, trkači i triatlonci. Svakog
dana svaki sportaš pokazuje što je moguće uz dijabetes. Dijagnoza
šećerne bolesti ne mora značiti kraj vaših snova! Tim je predvođen prvim
svjetskim prvoklasnim profesionalnim biciklističkim timom koji dolazi u
Hrvatsku natjecati se u utrci “Tour of Croatia”. Bila bi prava
šteta ne okupiti sve osobe pogođene dijabetesom u Hrvatskoj da ih bodre.

Znam da mnogi ovdje nisu uopće upoznati s ovim timom sportaša
dijabetičara, pogotovo ne timom koji se natječe na tako visokoj razini.
Vjerujem da će svatko u Hrvatskoj, neovisno o tome boluje li od
dijabetesa ili ne, biti zadivljen i motiviran ovim timom”, priča Nenad Šimunko. A kada mu se nabrajaju sportski uspjesi dodaje:

“Svaka osoba ima neki san. Moj savjet je da ga treba slijediti. Možda je to trčanje, pet ili sto kilometara, svejedno je. Bitna je motivacija, volja da slijedite svoj san i dobro vodstvo. Ja imam još mnogo snova koje želim ostvariti, no strpljiv sam”, kaže Nenad. Otkrio nam je da se ove godine ženi, i da mu je to prioritet, a zatim slijede velike utrke: Svjetsko prvenstvo i Svjetski kup u dvostrukom Ironmanu.

“Ove sam godine fokusiran na dobre rezultate u obje utrke, a sljedeće ću godine imati nove snove koje ću htjeti ostvariti”, kaže Nenad i objašnjava svoje osobnu motivaciju za natjecanje:

“Sretan sam i vjerujem da je svaki sportaš sretan jer je treniranje dio naše svakodnevne rutine. Ne moram se posebno motivirati jer volim trenirati i želim to raditi svakog dana.
Da mi netko kaže da se moram odmarati i izbjegavati treninge dva tjedna, to bi za mene bila najgora moguća kazna. Moramo ostati motivirani zbog mnogih osoba koje nas podupiru i vjeruju u nas, sportaše koji ostvarujemo rezultate unatoč bolesti”. Na pitanje je li ikad pomislio smanjiti naporne treninge zbog zdravlja Nenad kaže:

“Nikad me nisu mučile ni sumnje ni misli da moram prestati. Tjelesna aktivnost je promijenila moj život, i to na bolje. Nakon postavljene dijagnoze dijabetesa imao sam potporu svog liječnika, roditelja, djevojke i prijatelja. Nikad nisam pomislio da sport nije dobar za mene. Svima oboljelima od dijabetesa koji tek kreću s tjelesnom aktivnošću savjetujem da prvo posjete liječnika i s njime surađuju na planu tjelovježbe. Važno je imati iskren odnos s doktorom. Ako se dijabetes dobro drži pod kontrolom, sve je moguće. I najvažnije, vjerujte u sebe. Za to vam je najbolji dokaz moja tetovaža. Na leđima mi piše: ‘Ograničenja postoje samo u ljudskom umu‘”.

Karmen Pužar
Foto: Arhiva Tim Novo Nordisk

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo