Ljepota

Ljepota

Oprostite se od celulita!

Iako se muškarci kunu svime i svačime kako uopće ne primjećuju malene kvržice na stražnjici ili nogama svoje partnerice, za žene celulit predstavlja najgorućeg neprijatelja.

Kao što ste celulit stječe godinama, tako se ne može eliminirati preko noći. Što vam je raditi? Prvenstveno krenite od prehrane, jer uzaludne su svi sati provedeni u znoju ako se poslije treninga šopate nezdravom i masnom hranom.

Budite umjereni u veličini porcija, jedite više manjih obroka dnevno, opskrbite se orašastim plodovima (s njima isto racionalno), svježim voćem i povrćem, namirnicama s puno vlakana i pijte puno vode.

Iako je svaka vrsta tjelovježbe dobra i zdrava, neće sve vježbe jednako djelovati na razbijanje celulita. Donosimo vam neke od aduta s kojima možete pobijediti narančinu koru!

Kardio trening prije svega

Kardio trening bit će idealno zagrijavanje za vježbe kojima možete oblikovati svoje tijelo. On podrazumijeva sve aerobne aktivnosti – one koje podižu broj otkucaja srca: trčanje (na traci ili po parku), plivanje, rolanje, planinarenje, pa čak i šetnju ubrzanim tempom (kao da kasnite na posao pa ste ubrzali tempo).

Loša cirkulacija ide ruku pod ruku s celulitom, stoga stimulirajte protok krvi i limfe. “Ne kažu naši stari bez veze `u zdravom tijelu zdrav duh`. Prvenstveno se moramo zdravo hraniti, ali i kretati. Tjelovježba je važna jer limfni sustav nema crpku poput krvožilnog sustava. Limfu pokreću mišići samo kada se krećemo. To je vrlo važan razlog za vježbanje, jer limfa uklanja sve loše stvari koje nas napadaju”, savjetovala je magistra farmacije Maja Čamber.

Trčanjem ili bilo kojom drugom kardio aktivnosti naše se tijelo znoji i sagorijeva masnoće. Za najbolje rezultate biste trebali vježbati na ovaj način barem pola sata svaki dan.

Podizanje kukova

Lezite na leđa, koljena savinite, a stopala bi trebala biti udaljena kao i ramena. Rukama na podu održavajte ravnotežu. Podignite kukove najviše što možete, stisnite mišiće stražnjice i nogu i zadržite se u ovom položaju deset sekundi. Spustite se u početni položaj. Ovu vježbu ponovite 15 puta.

Ako želite učvrstiti i mišiće unutarnje strane bedara, tada u gornjem položaju spojite i odspojite koljena (stopala su fiksirana na podu).

Magareći udarci (zanoženje)

Jedna od klasičnih vježbi mučenja je i magareći udarac. Zbog položaja noge kojom udarate zrak iza sebe vježbači podsjećaju na magarca.

Kada kleknete na sve četiri, dignite jednu nogu savinutu u koljenu pod pravim kutom te ju dižite i spuštajte tako da zatežete mišiće stražnjice. Nogu cijelo vrijeme morate držati pod ravnim kutom, a mišiće držite stisnutima cijelo vrijeme – nemojte varati!

Napravite 30 udaraca svakom nogom.

Za bolje rezultate zadržite stisnute mišiće u gornjoj poziciji deset sekundi kada ste na zadnjem ponavljanju.

Iskorak

Ovo je jedna od kraljica vježbi za mišiće stražnjice i prednje strane natkoljenice, ističu fitness instruktori. Što je veći iskorak, to je veći utjecaj na stražnjicu. Stanite u uspravan položaj, ruke položite na kukove i iskoračite desnom nogom prema naprijed. Stražnju nogu održavajte na prstima. Lijevu nogu približite desnoj i napravite sljedeći snažan iskorak, ovaj put upravo s lijevom nogom.

Svakom nogom iskoraknite 15 puta.

Osnovni čučanj

Najosnovnija vježba u oblikovanju stražnjice je paralelni čučanj. Stopala držite u ravnini ramena, a dlanove isprepletite iza glave. Spustite se u čučanj kao da sjedate na stolac sve dok vam bedra nisu paralelna s tlom. Koljena ne smiju prelaziti nožne prste, težina je na petama cijelo vrijeme, a leđa su utegnuta.

Napravite tri serije po 20 ponavljanja. Savjet više: prof. kineziologije Viktorio Miličević savjetuje da na kraju izdržite deset sekundi u donjoj poziciji.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo