Plivanje - omiljena rekreacija za zdravlje i užitak!

zena, ljepota, ljeto, voda, bazen, more

Spakirali ste se i spremni ste za more? Osim sunčanju na plaži, veselite se i plivanju i ronjenju? Odlično! Za vas smo pripremili vodič kroz plivanje uz koji možete saznati sve o ovoj aktivnosti - pročitajte više o sigurnosti djece, početnika u plivanju, odabiru rekvizita za plivanje te kako pravilno plivati, primjerice, kraul i prsnom tehnikom!

Omiljena ljetna aktivnost, ujedno je i jedna od najzdravijih. Iako more i kupanje jedva čekate jer s njime povezujete odmor, dokolicu i uživanje na suncu, ova rekreacija pozitivno utječe na vaše tijelo i jača vaše mišiće. 

Kako plivanje utječe na zdravlje?

Plivanje je zaslužno za vitku liniju, pomaže kod visokog, ali i niskog krvnog tlaka, bronhitisa ili astme te kod bolova u leđima.

Plivanje je odličan izbor za gubitak kilograma. Kod plivanja tijelo prividno gubi na težini i nema opterećenja na zglobove, a tijelo troši veliku količinu energije. Istraživanja pokazuju da plivanje laganim intenzitetom - plivanje četiri do pet puta tjedno po 30 minuta ili tri puta tjedno po 20 minuta - pozitivno utječe na visoki krvni tlak. Također, vlažan zrak iznad površine vode koji plivači udišu pogoduje dišnim putevima. S obzirom da većina poslova danas zahtijeva gotovo osmosatno sjedenje pred računalom, što nepovoljno djeluje na zdravlje kralježnice. Stoga je plivanje, i to leđno plivanje korisno kod bolova u leđima. Pročitajte više o učinku plivanja na zdravlje ovdje!

Rekviziti za plivanje - koji je vaš odabir?

Kompletirajući prtljagu za more, vjerojatno ćete zastati kod odabira rekvizita za sport kojim se želite baviti na godišnjem odmoru.

Ukoliko ste se odlučili za godišnji odmor na moru, zasigurno će i plivanje zauzeti dio vašeg slobodnog vremena. Naravno, mislimo na rekvizite za plivanje, a ne za kupanje. Plivanje, osim svojih pozitivnih osobina u smislu zdravlja, ugode i rekreacije, ima i jednu relativno negativnu stranu. Naime, ako želite plivati duže vrijeme i to jednom tehnikom, može doći do monotonije. Naročito ako nemate neku određenu rutu kojom možete plivati duže vrijeme, pa se morate snalaziti plivajući s jedne strane na drugu. Da bi povećali pozitivne efekte plivanja, a smanjili eventualnu monotoniju, iznosimo vam prijedlog za odabir rekvizita za plivanje. Plivačke naočale, peraje, lopatice ili daska?  Pročitajte što i kako odabrati za potpuni odmor i uživanje u moru.

Ljeto iskoristite za plivački trening!

Ukoliko se nalazite na moru, a želite nastaviti svoje svakodnevne treninge koje provodite kod kuće, evo prijedloge kako ih prilagoditi novim uvjetima.

Prije svega savjetujemo da plivanje unutar tog treninga zauzme svoje mjesto tri puta tjedno. Ostali dani mogu biti upotpunjeni trčanjem ili vožnjom bicikla dva puta tjedno. Iskoristite ljetne praznike za aerobne treninge na otvorenom. Obratite pažnju da trenirate u vrijeme kada vam sunce neće otežavati trening te pokušajte uskladiti trening s dnevnim obrocima. Neka budu barem dva sata nakon obilnog obroka. Savjetujemo jutarnje treninge kad sunce još nije visoko ili pred večer kada je sunce u zalasku. Osim toga, kod plivanja morate obratiti pažnju da plivate kada je more mirno kako vam ne bi smetalo kod plivanja. Više o ljetnom plivačkom treningu pročitajte ovdje!

Pobrinite se za sigurnost najmlađih

Kada dijete nauči plivati određenom tehnikom nekoliko metara, roditelj se osjeća ponosno i opušteno. Međutim, ukoliko malo duže promotrite vaše dijete, vidjet ćete da nerijetko nastaju problemi kada ono naiđe na nepredviđene okolnosti. Dijete naučeno plivati u idealnim uvjetima jednostavno ne zna kako se snaći u novim okolnostima. Kako bi se dijete osjećalo sigurnim u vodi, potrebno je pokušati izvesti neke zadatke koji će mu pomoći u tome.

Vrlo često se događa da nesiguran plivač dođe u okomiti položaj, bilo zbog umora bilo zbog skoka u vodu na noge. U okomitom položaju tijelo lakše tone, a plivaču se jako teško vratiti u vodoravan položaj. Također, često se događa da se nesiguran plivač nađe u vodi u odjeći kao posljedica dječje igre ili nekog drugog razloga. Odjeća natopljena vodom je preveliki teret za početnika i stvarat će mu velike probleme. Iz tog razloga pročitajte vježbe koje bi trebali provesti s djetetom kako bi bili sigurni da može bezbrižno samostalno boraviti u vodi.

Saznajte i kako pravilno plivati dupin tehnikom, leđnom tehnikom, prsnom tehnikom i kraul tehnikom!

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!