Koje rekvizite ponijeti na plivanje?

plivanje, ronjenje, more, dihalica, naocale za plivanje

Kompletirajući prtljagu za more, vjerojatno ćete zastati kod odabira rekvizita za sport kojim se želite baviti na godišnjem odmoru.

Ukoliko ste se odlučili za godišnji odmor na moru, zasigurno će i plivanje zauzeti dio vašeg slobodnog vremena. Naravno, mislimo na rekvizite za plivanje, a ne za kupanje. Plivanje, osim svojih pozitivnih osobina u smislu zdravlja, ugode i rekreacije, ima i jednu relativno negativnu stranu. Naime, ako želite plivati duže vrijeme i to jednom tehnikom, može doći do monotonije. Naročito ako nemate neku određenu rutu kojom možete plivati duže vrijeme, pa se morate snalaziti plivajući s jedne strane na drugu. Da bi povećali pozitivne efekte plivanja, a smanjili eventualnu monotoniju, iznosimo vam prijedlog za odabir rekvizita za plivanje.

Plivačke naočale

Naočale su gotovo nezaobilazni plivački rekvizit. Bez obzira plivate li u bazenu ili moru, one će vam zaštiti oči od klora ili soli, a k` tome moći ćete imati puno bolju vidljivost pod vodom.

Kako ih odabrati? Prije svega, nema generalnog pravila koje će vam garantirati da su naočale nekog proizvođača idealne za vas. Dosta ovisi o obliku vašeg lica i nosa. Najbolje je uzeti naočale i staviti ih na oči bez stavljanja zatezne gumice oko glave. Jako raširite oči i kažiprstom malo pritisnite naočale. Ukoliko ih sam vakuum drži na vašem licu velika je vjerojatnost da vam odgovaraju i neće puštati vodu kada plivate.

Jedna vrsta naočala nema silikonsku brtvu koja vam priliježe na lice, dok drugi modeli imaju spužvastu ili silikonsku brtvu. Iako svi modeli mogu biti dobri, savjetujemo vam onaj s gumenim ili silikonskom brtvom koji vam se naslanja na lice, jer naočale bez toga dijela mogu nakon dugog nošenja postati neugodne za nošenje. Naočale sa spužvastim dijelom se često oštete od upotrebe. Ukoliko možete birati, odaberite modele koje se ne magle, koje imaju zaštitu od ogrebotina i UV zračenja.

Kada ih stavljate na glavu, prvo ih stavite na oči, a zatim ih pridržavajte dok drugom rukom natežete gumu oko glave. Nemojte štedjeti na naočalama jer će vam dugo trajati, a plivanje će biti ugodnije. Cijena se kreće od 120,00 kuna na više.

Plivačka kapa

Ukoliko namjeravate plivati u bazenu, kapa će vjerojatno biti obavezna bazenskim propisima. Ukoliko plivate u moru, savjetujemo vam kapu iz nekoliko razloga. Ukoliko imate dužu kosu smetat će vam prilikom plivanja. Osim toga, nakon plivanja sušenje će trajati puno duže. Da bi trajala što duže, pokušajte kapu spremati u njenu futrolu kada je ne nosite na glavi.

Poželjno je da kapa bude silikonska i antialergijska. Takve kape su vrlo rastezljive i prilagodljive, a biti ćete sigurni da vam neće ostavljati nikakve tragove na koži. Kape imaju različite dimenzije pa stoga pripazite pri odabiru da odgovara veličini vaše glave. Ukoliko imate dugu kosu, računajte na taj volumen koji morate ugurati u kapu. Kod stavljanja kape na glavu vodite računa da ju malo smočite i da stavljate prvo dio s prednje strane, a tek onda navlačite na stražnji dio glave.

Plivačke peraje

Ove peraje se razlikuju od ronilačkih ili rekreativnih peraja. One su kraće i tvrđe. S takvim perajama možete izvoditi brze udarce nogama razvijajući snagu nogu. One su vrlo korisne ukoliko ste neiskusan plivač, a želite probati plivati dupin tehnikom. Tada će vam znatno pomoći pri tome. Plivajući s perajama brže ćete postići efekte koje želite, a činit će vam zadovoljstvo jer ćete kraul, leđnu i dupin tehniku plivati znatno lakše. Obzirom da je to rekvizit koji se obuva na nogu, poželjno je da imate svoje peraje koje će vam odgovarati po veličini, a iz higijenskih uvjeta savjetujemo da ih ne posuđujete.

Plivačke lopatice

Da bi povećali opterećenje na ruke savjetujemo da pokušate plivati s plivačkim lopaticama. Ima ih raznih veličina, ali krenite s onima koje su površinom nešto veći nego vaš dlan. Osim što ćete plivati brže i trošiti znatno više energije, plivačke lopatice su jako korisne za pravilno plivanje jer vam ne dozvoljavaju plivanje sa „spuštenim laktom“ kada je otpor vode na ruku malen. Pri korištenju ovog rekvizita morate obratiti pažnju da niste u velikoj gužvi u vodi jer je plastika od koje su izrađeni vrlo tvrda i može povrijediti ostale kupače i plivače.

Plivačka daska

Inače služi u treningu plivača za jačanje nogu. U rekreativnom plivanju može imati istu svrhu, ali i može služiti za druge svrhe.

Na primjer, plivanjem nogama s perajama možete držati dasku u rukama s glavom van vode i imati potpuni „pregled igre“ oko sebe. Ukoliko se želite malo odmarati na vodi može vam služiti kao plutača ili ju možete koristiti u svim vježbama kada ne želite da vam neki dio tijela potone.

Želimo vam ugodni odmor uz plivanje s barem nekim od navedenih rekvizita.

 Prati nas na Viber Public Chatu!