Pobijedite kardio rutinu! - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Pobijedite kardio rutinu!

Vježbanje je podjednako mentalni napor kao što je i tjelesni, a upravo to često zaboravljamo. Ako provodite veći dio tjedna u teretani ili vježbate kod kuće, nadajući se značajnim rezultatima, možete se suočiti s ravnodušnošću.

Možda niste u tako kratkom vremenu postigli sve zacrtane rezultate (možda su oni bili nerealni), možda ste primijetili kako ste postigli rezultate, ali se dalje niste maknuli s iste točke…

Često ne znamo cijeniti prijeđeni put i rezultate jer smo koncentrirani na nešto što bi se trebalo dogoditi, a nije. Baš je zato potrebno objektivno i staloženo sagledati svoj napredak i ocijeniti gdje se nalazite u odnosu na početak.

Ako želite uvesti neke promjene u svoju kardio rutinu i ne odreći se aerobne aktivnosti, imamo nekoliko savjeta uz koje ćete ponovno osjetiti žar za znojenjem!

Produljite trening

Ako se vaše tijelo naviklo na pola sata kardija, onda je potrebno produljiti stazu. Dodajte svom treningu deset do 15 minuta. Većina kardio treninga traje između 30 i 45 minuta: prvih deset do 15 minuta odnosi se na sagorijevanje zaliha glikogena prije nego što naše tijelo počne sagorijevati masnoću. Zato je važno da održavate svoju zonu srca jednakom za vrijeme treninga i dodate tih ekstra deset do 15 minuta.

Intervalni trening visokog intenziteta

Popularno zvani HIIT (engl. high intensity interval training), ovaj trening uključuje 30 do 120 sekundi aerobnih aktivnosti visokog intenziteta koje slijedi 60 do 120 sekundi aerobnih aktivnosti umjerenog ili niskog intenziteta. Na taj način možete sagorjeti puno više kalorija (između 50 i 75 dodatnih kalorija po treningu) za vrijeme treninga, ali i nakon njega nego klasičnim aerobnim treniranjem jer vaše srce dulje vremena radi s pojačanim brojem otkucaja.

Povećajte broj treninga

Ako ste učlanjeni na neki aerobni program dva puta tjedno, proširite svoj plan za jedan dodatni dan. Ako ste tri dana u teretani, preselite se tamo četiri do šest dana u tjednu.

Rasteretite trening

Trčite ujutro, a utege dižite navečer. U početnom dijelu dana imamo nisku razinu glikogena i na taj način će tijelo brže povući rezerve energije iz masnog tkiva. Također će vaš metabolizam dobiti iskru i ubrzati se.

Promijenite sprave

Na raspolaganju vam je široka lepeza sprava za aerobni trening. Nemojte se “parkirati” na istu svakog dana – probajte ih sve. Primjerice, ponedjeljkom vozite sobni bicikl, srijedom trčite na traci, a petkom i subotom vježbajte na eliptičnom trenažeru ili ergometru.

Na ovaj ćete način “zbuniti” svoje mišiće koje će se morati više potruditi savladati nove zadatke i vježbat ćete različite skupine mišića, ovisno o spravi na kojoj ste.

Ako ste ozbiljni u svojoj namjeri mršavljenja, redovito pratite svoj napredak i analizirajte “svoj put”. Važite se, vodite dnevnih namirnica koje jedete i dnevnik vježbanja. Uz vaganje, mjerite i količinu svog masnog tkiva koja bi se morala smanjiti s vremenom. Uklopite pravilnu prehranu za svoje potrebe i nemojte se samo nadati najboljem – učinite to!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo