Ljepota

Ljepota

Pravilo 5 sekundi tjera vas da napravite ono što izbjegavate: Čudno, ali učinkovito

Shutterstock

Ako vam je teško pokrenuti se pokušajte s pravilom 5 sekundi Mel Robbinson. Brojite unatrag i na broj 1 jednostavno krenite. Ovo pravilo pomoći će vam da odradite stvari koje vam ne idu i koje izbjegavate napraviti!

Možete vježbati s njima, ili si pak skinuti njihove vježbe i odraditi ih kad god vama odgovara. Ono što je ključno i što napominje trener Štefan Blažević iz zagrebačke Anatomske centrale jest da je fizička aktivnost nužna za zdravo tijelo.

Puno ljudi, posebice onih koji vježbaju s većim težinama, brine se zbog propadanja mišićne mase. Ako ste tijekom izolacije radili isključivo vježbe s vlastitim tijelom, opadanje mase je neminovno, međutim, vjerojatno ćete poboljšati kondiciju. Kad se vratite u omiljenu teretanu, očekujte nešto slabije rezultate, ali dobra vijest je da tijelo pamti i da ćete nakon nekoliko treninga biti na stazama stare slave, uz šalu zaključuje.

Trenerica Danijela Pupovac, inače i blogerica Večernjeg lista, sa svojim programima Fit Anansi i Fat Killer nametnula se kao autoritet za gubitak kilograma. I ona naglašava važnost svakodnevne fizičke aktivnosti, a neke od njezinih motivirajućih i nadasve korisnih savjeta donosimo vam u nastavku.

1. Na internetu je more besplatnih treninga

Ako imate nekakav specifičan cilj, trebat će vam baš program koji možete pratiti. Oni koji su skloni odustajanju, trebat će kontrolu, intenzivno vodstvo, morat ćete nekome dati obećanje i odgovarati toj osobi. Valja biti realan, što je za vas moguće, koji ste tip i što si možete priuštiti… Postavite pravila, poštujte rutinu i automatizirajte ponašanje. U koliko sati je trening? U većini online programa možete trenirati u koje god vrijeme vam odgovara. Neka trening bude svaki dan u isto vrijeme, bar na početku, dok ne stvorite naviku. Najteže zadatke odradite ujutro.

2. Ključno je usvojiti obrazac

Automatizirajte ponašanje i koristite pravilo reda. Ovo pravilo implementirate tako da uključite trening u već postojeću rutinu. Npr., ako se inače ustajete, perete zube i pijete kavu, naviku treninga uvedite nakon jutarnje kave. Pravilo može biti da čim popijete zadnji gutljaj kave počinje zagrijavanje. Ako ne možete trenirati ujutro, koristite pravilo otkucaja sata. Recimo da smo odredili da je trening svaki dan u 17 sati. Kad sat otkuca 16.45 sati, ustajemo i napuštamo sve što smo do tada radili, počinje priprema za trening u 17. Ulovite zamah, ne prekidajte lanac.

3. Bez prekidanja lanca

Preskakanjem ‘samo jednog’ treninga riskirate razbijanje lanca. Ovo uvijek djeluje vrlo nevino u početku, a onda jedan postane dva, dva postanu četiri, četiri su četrnaest i ne možete se više vratiti. Zato, ulovite zamah, stvorite lanac, kad je lanac stvoren, poštujte ga, održavajte ga, čuvajte ga životom, ne prekidajte ga, svaki novi početak bit će jednako težak, a nakon odrađenog treninga ionako ćete se osjećati bolje, ma najbolje!

4. Koristite pravilo 5 sekundi

Ako je vrijeme treninga, a vi sjedite na kauču i ne želite krenuti, koristite pravilo 5 sekundi. Ovo je pravilo djelo Mel Robbins i njegovu su djelotvornost dokazali na Harvardu. Kad god odugovlačite, kad vam se ne da, kad želite prekinuti neko ponašanje, brojite 5, 4, 3, 2, 1, i krenite. Čini se šašavo, ali djeluje.

5. Smanjivanje zadatka i pravilo pitanja

Ima dana kad jednostavno ne možemo pregrmjeti u glavi da nešto moramo napraviti. Probajte smanjiti količinu ili veličinu zadatka ispred sebe. Pitajte se, mogu li odraditi samo jednu seriju, mogu li odraditi samo zagrijavanje, mogu li samo jedno ponavljanje? Kad zadatak tako smanjimo, odgovor je uvijek da možemo. Obično se dogodi da nam je trebalo samo malo zamaha pa, čim krenemo, shvatimo da možemo i još jedno ponavljanje te još pet minuta, pa često ispunimo i čitav zadatak poštujući ovo pravilo. Ako se ispunjavanje čitavog zadataka ne dogodi i ostanete na samo toj jednoj seriji, ipak imate tu jednu pobjedu, lanac nije prekinut i za jedan loš dan – dovoljno je.

Martina Strukić

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo