Prestanak vježbanja negativno utječe na vaš mozak, a imamo i 4 posljedice - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Prestanak vježbanja negativno utječe na vaš mozak, a imamo i 4 posljedice

Višak kilograma nije jedina loša stvar koja vam se dogodi kada preskačete tjelovježbu.

Nakon tjelovježbe osjećate se bolje, sretnije i zadovoljnije. Također, aktiviraju se mišići te se tope kilogrami. Vježbanje aktivira stanice u mozgu puno više nego kada ne radimo ništa, objašnjava profesor psihijatrije, John Ratley, s Medicinskog fakulteta na Harvardu.

1. Loše raspoloženje

Studije pokazuju kako kardio treninzi mogu imati isti utjecaj na raspoloženje kao i antidepresivi. Naša tijela proizvode endorfine, hormone zbog kojih se osjećate bolje, a tjelovježba omogućuje i povećanu proizvodnju hormona kao što su serotonin, dopamin, norefinefrin i sl.

Kako šetnja pozitivno utječe na vaše tijelo

Posljednja istraživanja, objavljena u New England Journal od Medicine, pokazala su kako tjelovježba potiče proizvodnju proteina koji pomažu zaštititi mozak od depresije izazvane stresom.

Kada prestanete vježbati gubite sve benefite koje zapravo pruža, ističe terapeut

SUP – jeste li probali veslati na dasci?

2. Loše pamćenje

Znanstvenici sa Sveučilišta u Marylandu napravili su pretrage mozga starijih sportaša te su otkrili da protok krvi u mozak, posebno u hipokamus – dio zadužen za učenje i pamćenje, pada nakon samo 10 dana bez tjelovježbe. Također, ističu kako neka istraživanja pokazuju da je loš protok krvi u mozak povezan sa slabim kognitivnim poremećajima te Alzheimerovom bolesti.

Moguće je i da loš protok krvi utječe na poteškoće s učenjen novih informacija, napominje psihijatar

Prestanak vježbanja utječe i na smanjenje proizvodnje proteina katepsina B koji je povezan s pamćenjem.

28 dana izazova daske – jeste li spremni?

3. Loše vještine

U studiji provedenoj u Finskoj, stručnjaci su uključili 10 parova identičnih muških blizanaca koji su svakodnevno trebali vježbati. U svakom paru je jedan od blizanaca bio manje aktivan, odnosno vježbao je manje od dvaput tjedno. Nakon tri godine, aktivniji blizanac imao je više aktivnih sivih stanica koje su ključ obrade informacija.

Uobičajene ozljede za vrijeme treninga i kako ih izbjeći

Vježbanje jača sve dijelove tkiva u mozgu, pa tako i sive stanice, napominje liječnik Ratley

Ovo čini vaš mozak bolje otpornim na stres i starenje. Ako prestanete vježbati, nastaje i problem sa sivim stanicama što izaziva lošiju obradu informacija i kritičkoga razmišljanja.

Vodič za trčanje za početnike iznad 40 godina

4. Loša koncentracija

Studija objavljena u časopisu British Medical Journal zaključuje kako i kratka tjelovježba – 10 do 40 minuta – može potaknuti bolju koncentraciju. Djelomično je razlog tome i činjenica da tjelovježba potiče protok krvi u mozak. Također, potiče proizvodnju endorfina za koje stručnjaci smatraju da održava bolju koncentraciju. Pa zato, kada prestanete vježbati smanjuje se i protok krvi i proizvodnja drugih kemikalija važnih za lakše obavljenje svakodnevnih poslova.

Evo kako napokon možete zavoljeti vježbanje

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo