Raznolikim treningom do savršene linije - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Raznolikim treningom do savršene linije

Novija istraživanja tvrde da za dobru liniju i zavidnu formu nije potrebno provesti sate u teretani. Kombinacija kvalitetnih vježbi raspoređenih kroz dan i tjedan je idealna kombinacija, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu “Applied Physiology“.

Istraživanje je uključivalo praćenje 36 neaktivnih žena te 21 neaktivnog muškarca s prekomjernom tjelesnom težinom, starosne dobi od 35 do 57 godina, podijeljenih u tri skupine.

Kakve je rezultate donijelo istraživanje?

Svaki dan su ispitanici konzumirali 60 grama sirutkinih bjelančevina iz razloga što su prethodna istraživanja pokazala da je ta količina bjelančevina idealna za održavanje i postizanje vitke linije, a uz to pomaže održavanju mišičine mase, zaustavlja osjećaj gladi te povećava uništavanje masnoće.

Za prikupljanje rezultata ispitanici su podijeljeni u tri skupine: jedna je grupa sjedila dok je druga izvodila intenzivne vježbe za snagu (sklekovi, čučnjeve), četiri puta tjedno po 45 minuta. Treća grupa se držala nacrta koji je uključivao intervale sprinta (20-30 min), rastezanje (45 min), vježbe za masu (45 min) te vježbe izdržljivosti (60 min) raspoređene po danima.

Nakon 16 tjedana, oni koji su se držali raznolikog treninga, izgubili najviše tjelesne mase – otprilike tri kilograma, te su smanjili opseg struka i razinu šećera u krvi. Iz ovih istraživanja možemo zaključiti da svaka vježba nosi svoje dobrobiti, pa tako vježbe rastezanja vode to toga da ćete drugi dan biti fleksibilniji pri izvođenju vježbi za snagu, a te vrste vježbi vode do gipkih zglobova.

Bjelančevine su utjecale na ovaj rezultat, a ispitanici su ih uzimali po rasporedu; 20 grama nakon buđenja, sat vremena nakon treninga i par sati prije odlaska u krevet. Stručnjaci zaključuju da intenzivno ponavljanje vježbi nije učinkovito koliko izvođenje različitih vježbi svakoga dana.

A. A.  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo