Ljepota

Ljepota

Savjeti top fitness stručnjaka

Neovisno o tome želite li istopiti suvišne kilograme, dovesti tijelo u red, istesati ga do neprepoznatljivosti ili se ozbiljnije prihvatiti fitnessa, uvijek se morate voditi savjetima stručnjaka.

Nemojte sami započinjati bilo kakve preobrazbe. Ako vodite bitku s puno suvišnih kilograma, najprije provjerite sa svojim liječnikom koji je oblik mršavljenja i tjelesne aktivnosti prikladan za vas.

U svakom fitness centru su vam na raspolaganju stručnjaci koji će vam složiti trening prema naputcima koje navedete i potrebama vašeg tijela ili linije. Donosimo vam neke savjete fitness stručnjaka koji vam mogu biti od pomoći.

Izbjegavajte ove tri pogreške

Poznata američka televizijska fitness trenerica Jackie Warner upozorava: izbjegavajte tri najveće greške – postavljanje preambicioznih ciljeva, odustajanje od vježbi snage te izbacivanje superhrane sa svakodnevnog jelovnika (primjerice grejpa i zobi).

Zdrave grickalice

Ne morate se nužno odreći svih grickalica! Bitno je razlučiti one koje su zdrave od nezdravih i masnih. Nutricionistkinja Joy Bauer savjetuje grickanje voća kao što je banana, breskva, jabuka ili pak orašaste plodove. S njima ne smijete pretjerati – dozvoljena je šaka dnevno (bogati su mastima).

Zdrave grickalice za lijenčine

Doručkujte

Ako brzate iz doma na posao praznog želuca, činite veliku grešku.
Preskakanje doručka zapravo šteti liniji, a pogoduje debljini. Dio
objašnjenja, tvrdi Američka udruga dijabetičara, krije se u činjenici da
dobar i redovit doručak pomaže ubrzati metabolizam i tijelu daje
energiju za ostatak dana.

Doručkujte zobenu kašu, jaja pripremljena na bilo koji način, citruse
poput naranče i grejpa ili napravite frape od malomasnog jogurta ili
mlijeka, banane i maslaca od kikirikija.

Nikad nije prekasno

Uvodite sitne korake u svoju rutinu i malo po malo, doći ćete do velikih promjena i novih navika: jesti ćete zdravije, redovito i u pravo vrijeme. Nikad nije prekasno za prihvaćanje zdravijeg života, tvrdi nutricionistkinja Joy Bauer. Izbacite sav nepotrebni šećer iz hrane i pića, poput gaziranih pića, “zdravih” pahuljica koje jedete za doručak, a ustvari su krcate šećerom; grickalicama, čokoladicama i sličnim lošim kalorijama. Počnite jesti malomasne mliječne proizvode, više povrća i voća (termički neobrađenog), a obavezno doručkujte. Također, šećite svaki dan, barem 30 minuta.

Zbunite mišiće

Ako trening više ne utječe na vaše tijelo, vjerojatno ste dostigli granicu preko koje više ne možete ići. Vaši su se mišići navikli na intenzitet, ali i vrstu vježbi kojima ih opterećujete i da biste išli naprijed, morate nešto promijeniti. Stručnjaci su otkrili je da se savršeno, zategnuto tijelo može najbrže postići konfuzijom mišića. Ova tehnika odnosi se na korištenje različitih tehnika vježbanja, tako da se mišići ne mogu naviknuti na određene vježbe.

“Iznenađenje i različit intenzitet vježbanja tjeraju vaše tijelo da stalno funkcionira najbolje što može, sagorijevajući kalorije najbrže što je moguće i istovremeno sprečavajući stvari koje stoje na putu do savršenog tijela, kao što su zamor od vježbanja i ozljede”, objasnio je Tony Horton, tvorac ultrapopularnog fitness programa P90X.

Urbi et orbi

Javno obznanite svoje namjere i svoju obvezu teretani – šanse su da
ćete tako imati jači osjećaj dužnosti od želje za izbjegavanjem
treninga. Naime, osobe koje javno obznane svoje zdravstvene i fitness
ciljeve imaju veće izglede provesti ih kako spada, smatra televizijska
fitness stručnjakinja Lacey Stone. Znači, neka vaš sljedeći status na Facebooku ili Tweet bude nešto poput “prvi dan treninga – evo me!”.

Napredujte

Jednom kada bez problema dižete utege ili bučice, vrijeme je da
povisite ulog. Rutinsko dizanje utega dovest će vas do naviknutih
mišića, a vi ih trebate zbuniti (sjetite se savjeta Tonyja Hortona).
“Općenito pravilo glasi: jednom kada možete izvesti 15 ponavljanja bez
pauze, trebate povećati težinu. Žene neka povećaju od dvije do pet
kilograma, a muškarci od pet do deset kilograma”, savjetuje trenerica Terri Walsh.

… i ne zaboravi nas
lajkati na Facebooku.
Nije obavezno, ali je lijepo od tebe!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo