Ljepota

Ljepota

Savršene vježbe za vaš tip građe

Kada vam netko kaže da ste građeni poput daske, pješčanog sata ili pak kruške, opisuje vašu građu tijela koju je predodredila ne samo genetika, nego vaša prehrana i način života.

Možete voljeti svoj oblik tijela ili ne, na žalost nikada ga nikakvim vježbama nećete moći u potpunosti promijeniti, ali sigurno je da ćete određenim vježbama za vaš tip tjelesne građe moći tijelo dovesti u željeni sklad.

Zbog toga pronađite svoj tip tjelesne građe i pročitajte koje vam se vježbe preporučuju.

1. tip tjelesne građe: Pješčani sat ili “8”

Ovaj tip tjelesne građe smatra se najženstvenijim tipom građe. S obzirom da vas je priroda obdarila s većim grudima i bokovima, te uskim strukom, vaš je zadatak vrlo lagan. Možete raditi bilo koji oblik kardio vježbi, a u to uključite i vježbe izdržljivosti. Svaki puta koncentrirajte se na drugu skupinu mišića.

Kardio vježbe će vam pomoći da držite tjelesnu masu pod kontrolom, dok će vam primjerice dizanje utega pomoći da držite savršenu ravnotežu između gornjeg i donjeg djela tijela. Neka težina vaših utega bude lakša, ukoliko ne želite dobiti na mišićnoj masi, nego sam želite učvrstiti dijelove tijela.

Preporučujemo vam ove vježbe: sporo trčanje, vožnja biciklom, juping jacks (vježbe sa skokovima), plivanje, vježbe za bicepse, vježbe za ramena i čučnjeve.

2. tip tjelesne građe: “A” oblik

Osobe koje su građene poput slova “A“, znači da imaju uža ramena, manje grudi i općenito manji trup, dok je većina njihove mase sadržana u bokovima, stražnjici i butinama.

Ukoliko ste se prepoznali u ovom obliku građe, trebali biste izbjegavati kardio vježbe s kojima dobivate a volumenu mišića u donjem dijelu tijela. To znači da trebate izbjegavati sve oblike stepera. Držite se orbitreka ili sličnih elipsastih sprava za vježbanje. Što se tiče treninga utezima, usmjerite se na definiranje gornjeg dijela tijela, kako bi se razlika između gornjeg i donjeg dijela tijela smanjila.

Preporučamo ove vježbe: hodanje, lagana vožnja bicikla, vježbe na obritreku, skakanje preko užeta, čunjeve, sklekove, dizanje rukama na prečku (chin-ups), vježbe s utezima za ramena, leđa i prsa.

3. tip tjelesne građe: “H” oblik

Osobe koje su građene poput slova “H“, imaju širi struk i ramena, što znači da se moraju koncentrirati na smanjenje struka. To uključuje kadrio vježbe koje uključuju traku za trčanje s nagibom, te steper. Što se tiče treninga s utezima, trebate se koncentrirati na donji dio tijela. Čučnjevi s utezima savršena su vježba za vas.

Kako biste postigli čim manju razliku između gornjeg i donjeg dijela tijela preporučujemo vam ove vježbe: vježbe na traci za trčanje s nagibom i vježbe na steperu, različite vrste čunjeva s utezima i bez, čučnjeve u raskoraku, te različite vrste vježba za trbušne mišiće (gornje, donje, bočne).

4. tip tjelesne građe: “V” oblik ili kornet

Ukoliko ste se prepoznali u ovom obliku tjelesne građe, znači da su vaša ramena šira barem pet centimetara od vaših bokova, što znači da je vaš gornji dio tijela širi od donjeg dijela. Vaš cilj trebao bi biti što bolje oblikovati donji dio tijela, kako bi razlika bila što manja. Što se tiče kardio vježbi, za vas je najbolji steper, jer osim što će vam pomoći da sagorite višak masnoća, pomoći će vam u dobivanju mišićne mase. Izbjegavajte bilo kakve kardio vježbe zbog koji biste mogli izgubiti mišićnu masu na nogama, kao što je primjerice orbitrek. Također, što se tiče vježba, usmjerite ih na donji dio tijela.

Vježbe koje vam preporučamo: vježbe na steperu, traka za trčanje s nagibom ili bez, dizanje nogu, čučnjeve i druge vrste vježbi za noge na spravama s utezima.

5. tip tjelesne građe: Daska ili ravnalo

Ako ste građeni kao daska, znači da ste mršavi i ravni od glave do pete, gotovo da nemate nikakvih oblina. Ukoliko ste se prepoznali u ovom tipu tjelesne građe, vjerojatno ste svjesni da vrlo teško dobivate na težini i mišićnoj masi, pa bi zbog toga većina vašeg vježbanja trebala biti posvećena dobivanju te mišićne mase, a to je moguće jedino podizanjem utega. Vježbajte određene skupine mišića podjednako, nemojte ništa zanemarivati.

Kardio vježbe koristite samo za kratko zagrijavanje, jer previše tih vježbi će vas samo još istanjiti. S dobovanjem mišićne mase, vaše tijelo će dobiti bolji oblik.

Ukoliko ste više osoba koja voli trčati, igrati košarku ili odbojku, ti sportovi su upravo savršeni za vas, jer će cijelo tijelo održavati na jednakoj razini razvoja. Također, preporučaju se vježbe za trbušne mišiće, koji bi vam mogli pomoći u definiranju struka.

Dakle, vas cilj je da jednakom brzinom razvijate gornji i donji dio tijela, pa vam preporučamo vježbe: rastezanje, vježbe za trbušne mišiće, aerobik–step, hodanje, trčanje, čučnjeve, dizanje utega

6. tip tjelesne građe: Oblik jabuke

Ovo je možda najpoznatiji oblik tjelesne građe na našim prostorima, što znači da je baš srednji dio tijela najveći, od grudi, struka, bokova i stražnjice, dok su ramena i noge manji i mršaviji. Ono što trebate činiti da vaše tijelo dobije željeni oblik je raditi kardio vježbe s kojima ćete izgubiti na tjelesnoj masi, ali istovremeno povećati mišićnu masu nogu. Dakle, najbolje vježbe za ovaj oblik građe su na steperu i traci za trčanje, dok vježbanje s utezima ostavite za noge i ramena. Nikako nemojte zaboraviti na vježbe za trbušne mišiće.

Vježbe koje vam preporučamo: sve oblike kardio vježbi za gubljenje tjelesne težine, dizanje utega razvoj mišićne mase ramena i nogu, posebno donjeg dijela, vježbe za trbušne mišiće i leđne mišiće, posebno donjeg dijela.

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo