Spavajte kao beba nakon kardio treninga

fitness

Ako nikako ne možete zaspati, a probali ste sve prirodne pripravke, od gospine trave do pasiflore, probajte preko dana odraditi dobar kardio trening.

Stručnjaci se kunu kako će vam aerobna aktivnost omogućiti san pravednika, čak iako nisu u potpunosti sigurni zašto.

Istraživači Sveučilišta u Chicagu su pratili 23 osobe koje su do tada vodile sjedilački način života – što znači da su s tjelovježbom bile na "vi". Uglavnom se radilo o ženama starijim od 55 godina koje su ujedno imale poteškoća sa snom.

Nakon 16 tjedana programa aerobnih (kardio) treninga, koji je uključivao trčanje na traci ili vožnju sobnog bicikla, njihova se kvaliteta sna poboljšala. Većina loših spavača je sada dobro spavala.

"Dolaze mi mnogi pacijenti koji pate od nesanice, a ona pogađa 25 posto populacije te se može popesti do 40 posto starijih osoba. Kažemo im kako trebaju redovito vježbati, no zapravo ne naznačimo na koji način bi trebali vježbati", objasnila je dr. Phylis Zee, voditeljica studije.

Stručnjak za san i vježbanje dr. Shawn Youngstedt sa Sveučilišta South Carolina razumije kako mnogi nemaju kad vježbati nego ujutro, te naglašava da sat vremena vježbanja ujutro može vašem tijelu više značiti od sat vremena duljeg sna.

"Ne postoje znanstveni dokazi da ljudi trebaju osam sati sna, sedam je dovoljno. No, jasnije je da vježbanje ima sjajne dobrobiti. Bolja je od lijekova za dijabetes, mentalno zdravlje i sprječavanje raka".

Za dobru liniju, prevenciju dijabetesa tipa 2, srčanih oboljenja, određenih vrsta raka i san pravednika odradite svoj trening ujutro. Nije važno koliko vremena imate, i pola sata je dovoljno, samo da vježbate redovito. Navečer nemojte svoje vrijeme provoditi za računalom, izbjegavajte kofein i slične stimulanse, a ako čitate, to radite u bilo kojoj prostoriji, samo ne spavaćoj sobi, savjetuju stručnjaci.

Ako nemate ideje što biste mogli trenirati ili kako vježbati, savjetujemo vam step aerobik, rekreativni boks, kardio tenis, vožnju biciklom, fartlek - intervalno trčanje ili badminton.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!