Ljepota

Ljepota

Spremni za intenzivni trening? Probajte uže za preskakanje

Uže za preskakanje nudi trening svih mišićnih skupina: jača noge, učvršćuje guzu, a ruke i ramena postaju kao od mramora.

Jedna od najkorisnijih kardiovaskularnih vježbi može se izvoditi bilo gdje. Jedino što je važno jest da imate uže koje nije prekratko ili predugačko i kvalitetne tenisice. Kada preklopite vijaču, ona bi vam trebala dopirati nešto ispod ramena.

Uže za preskakanje nudi trening svih mišićnih skupina: jača noge, učvršćuje guzu, a ruke i ramena postaju kao od mramora. Obavezno se dobro zagrijte prije vježbanja i istegnite poslije. Posebnu pažnju posvetite razgibavanju koljena i laktova kako bi izbjegli ozljede. Ova će vježba ubrzati vaše srce, a ako pustite motivirajuću glazbu, lakše ćete preživjeti trening.

Jednostavni skok

Preskakanje užeta je zahtjevna aktivnost, neovisno o tome jeste li u formi ili ne. Skupite stopala i istovremeno preskačite preko užeta dvokomponentnim skokom. S obzirom da je ovo “početnički” korak, dat će vam dovoljno vremena da se “ufurate” u vježbu i ne pogriješite.

Koncentrirajte se na pravovremeno podizanje stopala s tla kako se ne biste zapleli u uže i omekšajte svoje koljena.

Preskočite uže 30 puta, odmorite se 30 sekundi i ponovite seriju četiri do osam puta, ovisno o kondiciji.

Skok od jednog koraka

Sljedeća razina u preskakanju vijače je jednokomponentni skok, koji se izvodi na isti način kao jednostavni, samo što jednom dotaknete tlo nogama. Intenzitet ove vježbe je jači i ona se izvodi brže, što ćete osjetiti u svim mišićima koji rade.

Slalom

Preskačite uže jednokomponentnim skokom, no spojena stopala pomaknite najprije u jednu stranu, a zatim u drugu, kao da skijate slalom.

Osmica

Ako ste gledali Rockyja, onda vam je sve jasno. Nakon što uže prijeđe preko vaše glave, prekrižite ruke i preskočite. Možda je ovakav stil isprva kompliciran, jer se sve svodi na savršeni tajming, no isplati se pokušati ga ako želite zanimljiv trening.

Intervalni trening

Ako želite izazovni trening u koji biste uključili uže, imamo za vas pravu stvar! Preskačite uže tri minute, zatim se legnite na podložak za pod i jednu minutu izvodite trbušnjake.

Nastavite preskakivati uže sljedeće tri minute, nakon kojih tri minute izvodite sklekove. Slijede tri minute vijače te minuta čučnjeva. Vježbe nastavite istim slijedom, s time da uže preskačete tri minute, a sve ostale vježbe izvodite jednu minutu. Probajte podizanje bučica za bicepse, dasku, raskorak… Koje god vježbe vam padnu na pamet, dobrodošle su.

Prije kraja svakog treninga usporite ritam i preskačite kao da započinjete vježbu.

Ako trebate još inspiracije, pogledajte video prijedloge Kim Strother, fitness manekenke agencije Ford.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo