Sve dobrobiti nogometa - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Sve dobrobiti nogometa

Trogodišnje istraživanje provedeno u sedam zemalja pokazalo je kako svi, bez obzira na dob, mogu profitirati igrajući nogomet.

Najvažnija sporedna stvar na svijetu sa sobom donosi i mnoge dobrobiti za zdravlje: uključuje cjelokupni fitness trening, te pozitivne psihološke i društvene posljedice.

Istraživači su proučavali djecu i osobe stare između devet i 77 godina, te ustanovili koji su tjelesni učinci nogometa na vježbače. Igranje nogometa dva do tri sata tjedno uzrokuje značajne dobrobiti za kardiovaskularni, metabolički i lokomotorni sustav, neovisno o spolu i dobi, pa čak i iskustvu igranja. Znanstvenici su nogomet usporedili s intervalnim treningom jer u isto vrijeme omogućuje kardiovaskularnu aktivnost fleksibilnost, te izgrađuje mišiće.

“Nogomet je vrlo popularan timski sport i sadrži pozitivne motivacijske i društvene faktore. Rekreacijski nogomet je učinkovit način treninga koji vodi do poboljšanja igre i značajnih zdravstvenih dobrobiti”, tvrdi voditelj istraživanja Peter Krustrup sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

Njegov je tim ustanovio kako se žene zbližavaju za vrijeme igre, te stvaraju zajedničke priče, umjesto da se koncentriraju na individualne stvari. Kod muškaraca je zamijećeno kako se manje brinu kada igraju nogomet, a djeca koja se bave ovim timskim sportom su dobro društveno integrirana, imaju prijatelje, manje problema s roditeljima, te zbog tjelesne forme u manjoj mjeri imaju problema s pretilošću i dijabetesom.

Nedavnim je istraživanjem istih danskih stručnjaka ustanovljeno kako su osobe koje su prosječno igrale nogomet tri sata tjedno kroz razdoblje od tri mjeseca izgubile 3,32 kilograma masnoće i dobile 1,68 kilograma mišića.

Razina lošeg kolesterola (LDL-a) se smanjila, igrači su imali bolju ravnotežu, snizili su broj otkucaja srca i poboljšali osjetljivost na inzulin. Danski su istraživači također ustanovili kako 70-godišnji ispitanici koji su većinu života proveli rekreativno igrajući nogomet imaju jednako dobru ravnotežu i brzu snagu mišića kao i 30-godišnjaci.

Nogomet također utječe na gustoću kostiju, te tako štiti osobe od prijeloma i osteoporoze. “Poznato je kako se rizik od padova i prijeloma povećava s godinama kao rezultat slabijih kostiju, lošije ravnoteže i smanjene sposobnosti aktiviranja brze mišićne snage, ali ovi rezultati sugeriraju kako je nogomet, a moguće i druge igre s loptom, učinkovita metoda treniranja za smanjenje oslabljenja kostiju koje se javlja s godinama”, izjavio je profesor Odsjeka vježbanja i znanosti sporta Sveučilišta u Kopenhagenu Peter Krustrup, čelnik projekta.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo