Tjelovježbom protiv ženskog raka!

vjezbanje, lednjaci, fitness

Žene mogu smanjiti svoj rizik od endometrijskog tumora ako vježbaju najmanje 150 minuta tjedno, neovisno o tipu svog tijela.

Endometrijski karcinom se odnosi na nekoliko vrsta malignih tumora endometrija – stanica koje oblažu maternicu. Riječ je o najčešćim oblicima ginekoloških malignih tumora.

Pretilost, koja je povezana s mnogim oblicima raka, poznati je faktor rizika endometrijski karcinom. Međutim, stižu dobre vijesti sa Sveučilišta Yale: žene koje vode aktivan život i vježbaju mogu smanjiti svoj rizik razvijanja ove maligne bolesti za čak 34 posto!

Američki su stručnjaci u svoje istraživanje uključili preko 1300 žena istih godina. Čak i one ispitanice koje su bile izložene povišenom riziku endometrijskog karcinoma zbog debljine uspjele su smanjiti svoje izglede razvijanja te bolesti za 52 posto ako su vježbale 150 minuta tjedno, usporedno sa ženama koje su preferirale sjedilački način života i nisu vježbale.

Ako ste mislili kako vježbanje može pomoći samo onima koji vode bitku sa suvišnim kilogramima, prevarili ste se. Rezultati ukazuju na to kako redovita tjelovježba može također sniziti rizik endometrijskog raka za 73 posto kod premršavih žena ili onih čiji je indeks tjelesne mase manji od 25.

Održavanje zdrave težine, tjelovježba i prehrana koja je siromašna mastima važne su mjere koje možete poduzeti kako bi se zaštitili od endometrijskog karcinoma, savjetuju stručnjaci.Na vrhu popisa karcinoma uzrokovanih debljinom je endometrijski rak koji je zabilježen u 49 posto slučajeva. Prati ga rak jednjaka te rak gušterače. Četvrto mjesto karcinoma uzrokovanih debljinom zauzima rak bubrega, slijedi ga karcinom žučnog mjehura te rak dojke. Na zadnjem mjestu je kolorektalni karcinom koji je zabilježen u 9 posto slučajeva.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!