Ljepota

Ljepota

Trening s utezima je siguran za trudnice!

Rezultati novog istraživanja su pokazali kako je vježbanje s utezima sigurno i korisno za trudnice pod uvjetom da se izvodi pod nadzorom i da je umjerenog intenziteta.

k“Liječnici nerado savjetuju trudnicama dizanje utega jer je do sada postojalo malo dokaza da je spomenuti način vježbanja siguran i djelotvoran. Međutim, rezultati našeg istraživanja su pokazali kako je vježbanje s utezima umjerenog intenziteta i pod strogim nadzorom sigurno za žene s nerizičnom trudnoćom”, poručuje Patrick O’Connor, profesor kineziologije Sveučilišta Georgia.

Jedan od razloga zbog kojeg su liječnici nerado propisivali dizanje utega trudnicama jest hormon relaksin, koji se luči u jajnicima tijekom trudnoće. Zbog njega vezivno tkivo postaje oslabljeno pa je tijelo spremno za porod. Osim toga, povećana labavost tkiva može biti povezana i s ortopedskim ozljedama – pojašnjavaju stručnjaci.

Kako bi se izbjegli sve spomenuti problemi, znanstvenici savjetuju vježbanje niskog do umjerenog intenziteta kako bi se spriječile ozljede povezane s povećanom količinom hormona relaksin u tijelu.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo