Ljepota

Ljepota

Vježbajte i ne griješite više!

Krenuli ste na trening? Vježbate nekoliko puta tjedno? No, vaga vam i dalje pokazuje jednu te istu brojku? Za vas smo pripremili devet najčešćih pogrešaka koje će vam otkriti zašto ne postižete željene rezultate.

Pogreška 1:  Previše brbljanja, premalo vježbanja

Ako pola vremena koje bi trebalo biti namijenjeno vježbanju, provedete razgovarajući s poznanicima, ne piše vam se dobro. Prvo i osnovno pravilo kaže: kada ste u teretani ili dvorani, vrijeme je za tjelovježbu. Razgovor uvijek možete nastaviti poslije treninga.

Pogreška 2: Slab intenzitet vježbanja

Ako vam se danas ne da vježbati, radije ostanite kod kuće. Lijeni prijelaz sa sprave na spravu neće vam donijeti gubitak kilograma. Ako intenzitet vježbanja nije na razini, gubite jedino svoje vrijeme.

Pogreška 3: Vježbate krivim tempom

Ako ste na kardio spravama odabrali program “skidanje sala”, znajte da intenzitet vježbe neće biti izrazito jak. Znanstvenici su otkrili da, što je jači intenzitet, to više kalorija skidamo, čak i nakon treninga. Stoga, pažljivo birajte program vježbanja.

sobni bicikli 2 Pogreška 4: Ne vjerujte svemu što vidite

Iako vam sprava na kojoj vježbate može pokazati da ste izgubili 500 kalorija, istina može biti malo drugačija. Možda ste izgubili tek 250 kalorija. Razlog krivom prikazu može ležati i u vašoj namjeri da “prevarite” stroj, oslanjajući se na ručke. Prihvatite se posla i ne varajte!

Pogreška 5: Ne mijenjate program

Ako se dugo držite određenog programa tjelovježbe, mišići će se naviknuti na napor pa tijelo više neće sagorijevati kalorije. Vrijeme je da u svoj trening uvedete promjene.

Pogreška 6: Vježbate samo jedan dio tijela

Ne vjerujte reklamama koje vam garantiraju gubitak sala na trbuhu. Naime, tijelo samo odlučuje od kuda će uzeti masnoću i gdje će ju staviti. Stoga, fokusirajte se na sagorijevanje kalorija. S vremenom ćete izgubiti masnoću sa svih dijelova tijela.

Pogreška 7: Nepravilna tehnika izvođenja vježbi

Ne samo da lošim korištenjem sprava nećete izgubiti kilograme već se možete i povrijediti. Ako se ne znate koristiti određenom spravom, zamolite zaposlenika u dvorani da vam objasni. Ili uzmite osobnog trenera.

Pogreška 8: Radite previše i prebrzo

Osim povreda, prijeti vam i zamor mišića. Kada mišić zaboli, to je ustvari dobar znak, jer se u tom trenutku on izgrađuje. Jedan od simptoma pretjeranog vježbanja je i zamor. Zapamtite kalorije se troše tijekom cijelog dana. Stoga, odaberite pravi trening i fokusirajte se na pravilnu izvedbu.

Pogreška 9: Nemate certificiranog trenera

Ako ste odlučili angažirati osobnog trenera, pripazite da je posjeduje znanje i certifikat za svoj rad. Na taj ćete način izvući maksimum iz napornog vježbanja.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo