Ljepota

Ljepota

Vježbajte ujutro i natašte za najbolje rezultate

Ako vas hladnoća ne može izvući iz kreveta pa svoj trening ostavljate za kasnije, vrijeme je da promijenite navike.

Naime, ako trening odradite prije doručka, možete sagorjeti 20 posto više kalorija nego ako vježbate poslije doručka. Naravno, bitno je napomenuti da se ne smijete dizati usred noći i posjetiti hladnjak.

Ovo nije nikakva revolucionarna novost nego još jedna potvrda idealnog tajminga za mršavljenje. Naime, istraživači Sveučilišta Northumbria željeli su ustanoviti mogu li pojačani apetit i veća konzumacija hrane osujetiti dobrobiti ranojutarnjeg treninga prije doručka.

Stručnjaci su podijelili dvanaestoricu aktivnih muškaraca u dvije skupine: jedni su vježbali na traci za trčanje u deset sati ujutro nakon doručka, dok su drugi vježbali prije doručka. Svi su ispitanici popili čokoladni shake nakon treninga kako bi se oporavili.

Za ručak su jeli tjesteninu, a ispitivači su ih zamolili da pojedu onoliko koliko im treba da bi bili “ugodno siti“. Za to su vrijeme izmjerili količinu konzumiranih kalorija i masti te ustanovili kako ispitanici koji su vježbali prije doručka nisu konzumirali dodatne kalorije za vrijeme ručka, a nisu ni imali pojačan apetit koji bi kompenzirao njihovu ranojutarnju tjelesnu aktivnost. Ti su ispitanici također potrošili 20 posto više masti nego ispitanici koji su doručkovali prije treninga.

“Kako bismo istopili tjelesne masti moramo iskoristiti više masti nego što konzumiramo. Vježbanje povećava ukupnu količinu energije koju trošimo, a veća proporcija te energije dolazi iz postojećih masnih naslaga ako vježbamo jutro nakon večeri kada nismo ništa jeli. Naši su rezultati pokazali da vježbanje ne pojačava apetit, glad ili konzumaciju hane kasnije taj dan“, objasnio je Javier Gonzalez, jedan od autora studije objavljene u časopisu Journal of Nutrition.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo