Ljepota

Ljepota

Vježbe za savršen ravni trbuh

Koja žena ne sanja o savršenom ravnom i oblikovanom trbuhu, kojeg ne mora skrivati sa širokom odjećom? No, osim lijepog izgleda koji postižete ravnim i zategnutim strukom, čvrstoća mišića vašeg abdomena vrlo je važna za zdravlje vaše kralježnice, ravnotežu, a ujedno jaki mišići u području abdomena smanjuju rizik od ozljeda i olakšavaju pravilno držanje.

Odvojite deset do 15 minuta na dan, četiri do pet puta na tjedan te osnažite i istešite trbušne mišiće. Naravno, vrlo je važno da vježbe za trbušne mišiće radite pravilno i da te vježbe budu raznovrsne. Dakle, za trbušne mišiće nije dovoljno da odradite stotinu jednoličnih vježbi za trbušne mišiće i mislite da ste riješili problem.

Važno je da cijelo tijelo sagorijeva kalorije, a to znači da cijelo tijelo morate staviti u pogon. Bilo da se odlučite za brzo hodanje, trčanje, vožnju biciklom, plivanje itd., sve te vježbe će uroditi plodom. Te vježbe uključuju i donji dio tijela, stražnjicu, bokove, kvadricepse, listove… U prijevodu, s tim vježbama trošite više kalorija, što znači masnoće iz svih dijelova tijela. Nikako u tom procesu nemojte zaboraviti jačati ramena leđne mišiće. Samo kada vam se svi dijelovi tijela počnu oslobađati masnoća, tek tada ćete vidjeti prave rezultate u području abdomena, a rezultati sigurno neće izostati ako s redovitim izvođenjem ovih vježbi.

Pravilno vježbanje

Istraživanja koja su se provodila u posljednjih nekoliko godina pokazala su da klasične vježbe za trbušne mišiće nisu baš najbolje za jače trbušne mišiće i ravniji struk. Ova vrsta vježbe uključuje rad mišića bokova, umjesto mišića abdomena, a u većini slučajeva stvara nepotrebno opterećenje na donji dio leđa.

Umjesto toga, preporuča se izvođenje trbušnih vježbi u tzv. zgrčenom položaju – odnosno vježbe pedaliranja, vježbe na stolici, vježbe na lopti za pilates.

Vježbe pedaliranja

1. Legnite na leđa, savinite koljena, a stopala poravnajte paralelno na podu.

2. Stavite svoje prste sa svake strane glave, iza ušiju.

3. Gurnite donji dio leđa, tako da ih izravnate s podom, stisnite trbušne mišiće i tako držite. Nemojte zaboraviti disati.

4. Dignite koljena pod kut od 90 stupnjeva i polako počnite lagano pedalirati s nogama u zraku.

5. Počnite raditi vježbu tako da dižući se lijevim laktom dotaknete desno koljeno, koje ste isto primaknuli prema sebi. Drugu nogu izravnajte pod kutom od 45 stupnjeva. I tako naizmjence, desnim laktom dotaknite lijevo koljeno.

6. Sve vježbe ponovite u tri serije po 30 puta.

Vježbe na stolcu

Ove vježbe gotovo su jednako učinkovite kao i vježbe pedaliranja.

1. Sjednite ravno na stolac, uhvatite rub sa svake strane i stabilizirajte gornji dio tijela.

2. Pritisnite leđa na naslon, stisnite trbušne mišiće te dignite noge tako da koljena dižete prema prsima.

3. Ne savijajte leđa i pravilno dišite.

4. Polako spustite noge.

5. Ponovite vježbu 20-ak puta.

Vježbe u čučnju i pilates lopti

Pilates lopta je savršeno pomagalo za učvršćivanje trbušnih mišića.

1. Legnite na loptu tako da dodirujete loptu sa srednjim i donjim djelom leđa, a noge neka vam budu pogrčene u koljenu pod kutom od 90 stupnjeva.

2. Prekrižite ruke preko prsa ili ih stavite iza glave.

3. Zategnite trbušne mišiće, podignite torzo s lopte, povlačeći donji dio prsnog koša, prema gore

4. Pomoću nogu i leđa držite loptu na mjestu i stabilnu.

5. Polako se vratite u početni položaj.

6. Cijelo vrijeme glava i vrat moraju biti izravnati s tijelom. Brada ne smije padati na prsa.

7. Ponovite ovu vježbu 20-ak puta.

Prvi rezultati bi trebali biti vidljivi već nakon mjesec do dva, ukoliko ćete paziti na prehranu, redovito vježbati dva do tri puta na tjedan, te pet dana u tjednu ponavljati opisane vježbe za trbušne mišiće.

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo