Ljepota

Ljepota

Život i sport ne moraju prestati zbog dijagnoze šećerne bolesti

Tim Novo Nordisk dio je globalne inicijative “Mijenjamo dijabetes” s ciljem osviještavanja problematike šećerne bolesti. Trenutno se priprema za utrku “Tour of Croatia”, koja će se voziti na trasi dugačkoj skoro 900 kilometara duž jadranske obale i unutrašnjosti Hrvatske.

Dijabetes je gorući javnozdravstveni problem današnjice; kronična bolest od koje boluje 387 milijuna osoba diljem svijeta te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja od krvožilnih bolesti, bolesti bubrega, sljepoće i amputacije udova. Suočeni s takvom slikom bolesti, mnogi su spremni odustati od svojih ciljeva, no profesionalni biciklistički tim, Tim Novo Nordisk, u kojem su svi sportaši oboljeli od dijabetesa tipa 1, pokazuje kako ništa ne mora biti prepreka ostvarenju snova i vrhunskih sportskih rezultata. Čak ni šećerna bolest!

Jedna utrka – dva cilja

Gerd de Keijzer, Tim Novo Nordisk

“Mislio sam da je moja karijera gotova kada mi je dijabetes dijagnosticiran. Liječnik mi je rekao da se više ne mogu natjecati i sumnjao sam da mogu nastaviti. No, toliko volim biciklističke utrke da jednostavno nisam mogao vjerovati tom liječniku. Na svu sreću, dobio sam drugo mišljenje i rečeno mi je da mogu nastaviti s utrkama. Nakon nekoliko tjedana ponovno sam trenirao. Štoviše, nakon nekoliko mjeseci sam počeo pobjeđivati u utrkama – s dijabetesom!”, ponosno priča Gerd de Keijzer, profesionalni biciklist iz Tima Novo Nordisk.

Ovaj je tim usred priprema za utrku Tour of Croatia, međunarodnu etapnu biciklističku utrku koja će se voziti na trasi dugačkoj skoro 900 kilometara duž jadranske obale i unutrašnjosti Hrvatske od 22. do 26. travnja, i to od Makarske do Zagreba.

Predstavljaju prvi profesionalni tim biciklista na svijetu oboljelih od dijabetesa i dio su globalne sportske ekipe biciklista, triatlonaca i trkača s ovom bolesti.

Utrka s dijabetesom

Njihov je nastup povezan s globalnom inicijativom “Mijenjamo dijabestes”, kojoj je cilj ukazati na problematiku šećerne bolesti, ali i educirati i osnažiti osobe oboljele od dijabetesa.

“Kada sam čuo za ovaj tim, on mi je poslužio kao velika inspiracija da dobijem svoj život natrag i da počnem ostvarivati svoje snove”, kazao nam je Gerd de Keijzer, 21-godišnji Nizozemac.

Gerd

U njegovom su danu važni: dobar san, treninzi, pravilna prehrana. Možda zvuči jednostavno, ali je učinkovito! Stručnjaci ističu kako je tjelesna aktivnost jedan od “alata” kojim se može pod kontrolom držati razinu šećera u krvi, ali i smanjiti rizik od komplikacija. Stoga je važna Gerdova poruka osobama s dijabetesom, a ona glasi:

“Nemojte prestati s onim što volite. Uz malo planiranja i podrške zdravstvenog tima, možete biti najbolji u bilo čemu što želite raditi, čak i s dijabetesom!”.

Karmen Pužar
Foto: Tim Novo Nordisk

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo