Ljepota

Ljepota

Znate li odabrati najbolju aplikaciju za trčanje?

Ako se jedna od onih osoba koja nedostatak adekvatnog partnera za tjelovježbu koristi kao izgovor, možete odmah prestati.

Razvojem tehnologije i pametnih telefona to više nije opcije. Podršku i motivaciju sada možete dobiti preko raznih aplikacija – bilo od prijatelja, bilo od vašeg odabranog trenera s drugog kraja svijeta. Sve to posebice vrijedi ako ste se odlučili na jednostavnu rekreaciju poput trčanja. Sve što trebate za ovaj sport su tenisice i dobra volja.

Trčati možete u prirodi ili u zatvorenom prostoru, primjerice u najdražoj teretani na traci – nije uopće bitno. Sami si određujete tempo, podlogu i težinu staze, a vaš “pametni” prijatelj iz džepa držat će vas informirane kako vam ide u svakom segmentu. Bilo da ste početnik ili vas je trkačka groznica zarazila odavno, donosimo par prijedloga koje aplikacije proučiti.

Runkeeper

Ovaj pregled započinjemo možda najpoznatijom aplikacijom ovog tipa. Runkeeper je dostupan za androdi i iOs besplatno, a kao i većina ovakvih aplikacija, koristi GPS kako bi pratio vašu aktivnost. Osim za trčanje, možete ga koristiti i za planinarenje ili biciklizam. Po završetku svakog treninga pita vas kako se osjećate, a možete spremiti i svoje najdraže rute. Nudi vam pregled potrošenih kalorija, mjeri i obavještava vas o tempu i slične korisne stvarčice.

Strava Running

Većina aplikacija nudi iste ili slične mogućnosti, ali Strava Running and Cycling ih kombinira na zabavan i kompetitivan način. Možete pratiti kako stojite u poretku u odnosu na ostale, možete ispunjavati razne izazove i skupljati postignuća – sami ili u kombinaciji s prijateljima. I ova aplikacija je besplatna za iOs i android sustave, a kao i dobar dio ostalih aplikacija može se kombinirati s drugim zgodnim gadgetima.

Brojni proizvođači sportske opreme imaju svoje aplikacije

Zasigurno ste primijetili da se danas u tenisice ugrađuju dijelovi koji omogućavaju da, uz prikladnu aplikaciju na svom pametnom uređaju, satu ili kakvoj drugoj zgodnoj napravici, pratite svoj napredak. Također, često se aplikacije međusobno mogu povezivati s onima za praćenje unosa kalorija, možete postaviti svoju najdražu motivacijsku pjesmu i slično.

Ne zaboravite, tjelovježba može i trebala bi biti zabavna

Bilo da ste već duže ovisnik o endorfinu kojeg lučite trčanjem pa vas zanimaju grafovi napretka koje gotovo sve aplikacije nude ili ste samo u potrazi za zabavnim hobijem koji će ispuniti vaše slobodno vrijeme, postoji ponešto za svakoga. Trebate li dodatnu motivaciju uključite se u Pokemon Go zajednicu i skupljajte kilometre ili pak možete bježati od zombija uz Zombies, Run! aplikaciju.

Na kraju, odabrat ćete onu koja vam po preglednosti sučelja i sitnicama koje nudi najbolje odgovara. Isprobavajte, igrajte se, miješajte, tražite onu pravu za sebe. Koja god bila vaš izbor, krenite hrabro i ne odustajte na prvoj prepreci.

Foto: Shutterstock

A. K.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo