5 dobrih razloga za doručak - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

5 dobrih razloga za doručak

Iako smo svjesni činjenice kako je doručak najvažniji obrok dana, rijetki će se odreći jutarnjeg sna kako bi se “pošteno najeli”.

Ako ste skloni preskakanju doručka, znajte da ova navika nije dobra za vaš organizam. Stoga pročitajte pet razloga za zdravi jutarnji obrok:

Doručak nemojte preskakati1. Najvažniji obrok dana

Doručak vašem tijelu daje energiju potrebnu za uspješan radni dan i osigurava normalno  funkciniranje metabolizma. Osobe koje redovno doručkuju jedu manje tijekom dana, bolje se koncentriraju, imaju manju razinu kolesterola i manji rizik od srčanih oboljenja.

2. Proteini ujutro, energija cijeli dan

Proteini su glavni izvori energije za naše tijelo. Kako biste izbjegli trom, usporen dan u prvi obrok obavezno uključite proteine. Proteini se u organizmu zadržavaju dulje od ugljikohidrata i šećera, pa, osim što ćete pojačati vitalnost, vjerojatno ćete i manje jesti tijekom dana. Dobri izvori proteina su maslac od kikirikija, sir, jaja ili jogurt, u kombinaciji s pecivom od cjelovitih žitarica. Proteini također osiguravaju “gorivo” za rast vaših mišića, stoga je ovakav doručak iznimno važan.

3. Poigrajte se s namirnicama

Najbolji doručak govori jezikom ravnoteže. Ukoliko znate kako izbalansirati nemasne proteine, cjelovite žitarice i voće, na dobrom ste putu. Sjećate se da su starije generacije često doručkovale žitarice i banane? Ova kombinacija priprema metabolizam i razinu šećera u krvi za najbolje moguće djelovanje do ručka. S druge strane, izbjegavajte jednostran doručak, s naglaskom na ili žitarice ili masti. Ovakav obrok možda daje osjećaj sitosti, ali i povećava vjerojatnost da ćete prije ručka gricnuti još štošta.

Najvažniji obrok dana

4. Preskoči i plati!

Preskakanje doručka može utjecati na pojavu raznih bolesti, pa i onih opasnijih. Stoga je dobro djecu od malena privikavati na doručak. Koje su loše strane preskakanja doručka? Recimo to ovako: tijekom sna tijelo pretvara energiju u šećer. Bez dobrog doručka, ovaj se proces nastavlja do ručka, odnosno do iduće prilike za obrok. Ljudi su skloni u ovakvim situacijama posegnuti za brzim grickalicama i energetskim obrocima. Šećer dobiven ovakvim putem možda daje poticaj za nastavak dana, ali tijelo reagira skladištenjem dodatnog inzulina. Preskakanje doručka može voditi dijabetesu, srčanim bolestima i višku kilograma.

5. “I ovce i novce”

Ako je glavni razlog zašto preskačete doručak želja za dodatnom minutom sna, evo rješenja. Navečer, prije odlaska na počinak, pripremite sve što vam treba za jutarnji obrok. Primjerice, ako ujutro volite popiti proteinski shake, sve sastojke pripremite u mikseru i stavite u hladnjak. Tako ćete ujutro obrok pripremiti doslovno jednim klikom.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo