Ljepota

Ljepota

5 savjeta za laku noć!

Loš san odražava se na apsolutno sve – od posla i seksualnog života do cjelokupnog zdravlja. Kod žena je nemiran san, povezan s depresijom, ljutnjom, ali s povećanim rizikom od oboljenja od dijabetesa i srčanih bolesti.

Evo što vi možete učiniti kako biste cijelu noć spavali ugodno i mirno!

1. Nesnosna buka. Partner koji hrče, buka iz obližnjeg kafića, glasni ranoranioci – koji god zvukovi ometali vaš san – isključite ih. Kako? Ugodan, opuštajući soundtrack trebao bi riješiti problem. Naravno, tu su. još uvijek. popularni i praktični čepovi za uši.

2. Pripremite tijelo za san. Kada se uvučete u krevet probajte sljedeću metodu. Skupite nožne prste što čvršće možete i brojite do 7. Onda se opustite. Vježbu ponavljajte za svaku grupu mišića od stopala do vrata. Stručnjaci kažu da ova metoda opušta cijelo tijelo i omogućuje miran san.

dnevnik23. Vodite dnevnik. Vaša dnevna rutina utječe na san. Dnevnik vam može pomoći da i sami uvidite tu vezu. Zapisujte sve! Koliko kave pijete, kada i koliko vježbate i jedete, kada idete u krevet i kada se budite, kao i koliko sati dnevno spavate. Dnevnik možete podijeliti i sa svojim liječnikom, koji će vam, po potrebi, pomoći.

4. Rashladite se. Ljudi lakše ‘odrijemaju’ i zaspu ako sobna temperatura nije previsoka. Za san je najugodnija temperatura od 18 do 20 stupnjeva. Ako tijekom noći zbog navale vrućine odmičete pokrivač, probajte spavati u prozračnim pamučnim pidžamama. Posljednji hit su i madraci koji hlade i plahte koje upijaju vlagu.

5. Opustite se. Jednom kad legnete, nemojte razmišljati o događajima od proteklog dana. S tim je aktivnostima najbolje završiti dva sata prije polaska na spavanje. Tako vaš um neće biti preaktivan kad legnete. Pomoći će vam i sljedeća metoda: zamislite opuštajuću sliku, poput dana na plaži, povjetarca ili šetnje prirodom. Ovakva rutina smiruje moždane aktivnosti i opušta tijelo i um.

Ugodan san!

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo