Ljepota

Ljepota

Aerobno vježbanje održava mozak mladim

Želite svoj mozak održati što duže u što boljoj formi? Pravo je vrijeme da se okrenete aerobnom vježbanju. Tako barem tvrde znanstvenici Sveučilišta North Carolina.

Najnovije otkriće su potvrdili i rezultati istraživanja koji su pokazali kako fizički aktivne starije osobe imaju zdravije moždane krvne žile. Znanstvenici su do ovakvog zaključka došli korištenjem neinvazivne magnetske rezonancije mozga kojom je ispitivan broj i oblik krvnih žila u mozgovima fizički aktivnih starijih osoba.

,U istraživanju je sudjelovalo 7 muškaraca i 7 žena u dobi od 60 do 80 godina. Svi su ispitanici bili podijeljeni u dvije skupine. I dok je jedna grupa prakticirala aerobnu aktivnost u trajanju od najmanje 180 minuta tjedno posljednjih 10 godina, druga skupina ispitanika je vježbala manje od 90 minuta tjedno.

“Moždane krvne žile su prirodno sužene i krivudave. Međutim, ove karakteristike postaju sve izraženije s godinama. Naša je studija pokazala da je cerebrovaskularna “slika” tjelesno aktivnih pacijenata puno “mlađa” od neaktivna ispitanika”, izjavila je dr. Elizabeth Bullitt, voditeljica istraživanja.

Stoga, ako želite da vaš mozak što duže zadrži mladost i svježinu, krajnje je vrijeme da se okrenete aerobnim aktivnostima!

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo