Ljepota

Ljepota

Biram biti fit!

U današnje vrijeme veliki se broj ljudi muči sa skidanjem viška kilograma, lošom fizičkom kondicijom, nedostatkom vremena za sebe.

Od tog velikog broja, veliki će broj vježbanje i fitness rad na sebi staviti na dno liste prioriteta i nikada za takvo što neće naći vremena, iako ih boli kralježnica, iako ih višak kilograma i nedostatak kondicije sprječava da uživaju u omiljenim aktivnostima.

Razlozi za takvo ponašanje su vrlo individualni i specifični za svaku osobu ponaosob.

kJedan od razloga može biti neučinkovito postavljanje ciljeva. Kad postavimo cilj na adekvatan način zadovoljavajući pet osnovnih uvjeta, vjerojatnost da ćemo ga ostvariti doseže vrtoglave visine. Jedan od uvjeta jest postaviti cilj pozitivno s motivacijom prema cilju. Ukoliko je naš cilj “Želim smršavjeti”, motivacija će trajati sve dok ne smršavimo nakon čega ćemo ponovno nabaciti izgubljene kilograme i evo tajne yo-yo efekta.

Nadalje, razlog može biti i nedostatak motivacije. Za sam nedostatak motivacije također može biti bezbroj razloga. Uzrok nedostatku motivacije može ležati u veličini cilja. Ako je cilj prevelik, izgubiti ćemo se u pitanjima kako ćemo ga ostvariti. U tom slučaju dobro ga je “raskomadati” na manje dijelove. Ako je pak cilj premali, neće nas motivirati i čim postignemo prve, krnje rezultate odustati ćemo od vježbanja barem za neko vrijeme. U tom slučaju dobro se zapitati koja je svrha ostvarenja tog “malog” cilja?

Moj suprug i ja kupili smo lijep nov-novcat orbitrek (jedna vrlo dinamična sprava za vježbanje). Nekoliko tjedana, ili su možda mjeseci bili u pitanju, orbitrek je stajao na mjestu u dnevnom boravku, a jedina vježba koju sam izvodila na njemu bilo je povremeno brisanje prašine. Kako sam poznata po ostvarivanju ciljeva – na trenerskom treningu su me zvali Miss Outcome – jednoga dana odlučila sam postaviti ishod vezan za orbitrek.

kŽelim vježbati na orbitreku svaki dan po dvadeset minuta. Prošao je prvi dan. Nisam jednostavno imala vremena. Prošao je i drugi i treći, a ja se nisam makla dalje od odluke da ću to činiti. Cilj me jednostavno nije motivirao. Tada sam se upitala koja je svrha mog vježbanja na orbitreku. Moj dijalog sa samom sobom izgledao je ovako:

– “Koja je svrha mog vježbanja na orbitreku?”
– “Dobra kondicija.”
– “A koja je svrha dobre kondicije?”
– “Pa da na skijanju ne padnem u nesvijest poslije prve vožnje, da se poletno spustim i nakon desete.”
– “A koja je svrha toga da se poletno spustim i nakon desete?”
– “Pa…da uživam, da budem sretna.”

Na ovaj način shvatila sam da mi ostvarenje ovog malog ishoda doprinosi ostvarenju jedne za mene bitne vrijednosti. I tako sam počela vježbati na orbitreku.

(Iz knjige NLP– Uvod u osobni rast i razvoj)

Razlog može biti i uloga koju neke žene u životu igraju zbog odluka koje su donijele u ranom djetinjstvu kao što je to slučaj s Tanjom iz naše priče.

kTanja je postala opterećena svojim izgledom u nižim razredima osnovne škole. Njezina mama, puna razumijevanja, kupila joj je vagu za jedan rođendan. Tanja se tome jako obradovala i od tog dana, gotovo svakodnevno stane na vagu.

Probala je svaku dijetu, od UN-dijete preko Montignaca. Nema koje nije probala, a sve s ciljem da se konačno osjeća OK u svom tijelu. Vjerovala je da, ako ne smršavi, neće naći svog “Princa”.

U djetinjstvu je stekla loše prehrambene navike, jela je previše ugljikohidrata u kojima je uživala zajedno s majkom. “Sve se može baciti, ali slatko ne” česta je bila rečenica koju je čula od svoje majke. Otac joj je s druge strane poručivao da je sramota bacati hranu jer postoje “gladna djeca Afrike i da zbog toga mora pojesti sve što joj je na tanjuru” (količinu hrane nije mogla sama birati).

Hranu je dobivala kao nagradu za “dobro” ponašanje, te kada se loše osjećala i u mnogim drugim situacijama. Tanji se je bilo teško suprotstavljati se roditeljima i u drugim situacijama, pa umjesto da je naučila izraziti ljutnju i reći “ne”, sve je počela doslovno gutati.

kKroz debljinu počela je osjećati stabilnost i svojevrsnu čvrstoću. Zbog problema pri izražavanju ljutnje i odbijanja, njezina debljina to čini umjesto nje te joj pomaže odbiti muškarce kojima bi se željela svidjeti.

I tako se Tanja vrti u začaranom krugu gdje joj debljina služi kao prigodna izlika za nepostizanje životnih ciljeva, žudeći za komplimentima na račun svog izgleda dok joj je istovremeno vrhunac spontanosti pitanje što će i kada jesti. Osjeća se žrtvom svog tijela, nedostatka samokontrole i tuđih mišljenja o njezinom izgledu. Zbog svoje dugotrajne zabrinutosti težinom, zbog neostvarenosti na ljubavnom polju, završava sa srčanim tegobama.

S obzirom na dokazanu povezanost uma i tijela Centar Proventus u suradnji s fitness studijom pripremio je NLP fitness trening “Izgubite kile i više ih nikada nemojte naći” koji počinje 30. siječnja.2012.

Program je temeljen na otkivanju osobnih uzroka neuspješnog hrvanja s kilama i dijetama, postavljanju ciljeva, radu na motivaciji, prihvaćanju svog tijela u svim izdanjima kao i na kombinaciji različitih vrsta vježbi.

Ukoliko se primjenjuje samo jedna vrsta programa tijelo se navikne na iste podražaje te nakon nekog vremena dolazi do zasićenja i takvo vježbanje više ne donosi rezultate. Stoga je potrebno stalno mijenjati izbor vježbi i intenzitet treninga.

Za više informacija možete se obratiti:

Jeleni
+385 91 520 0005
jelena@centarproventus.hr

Lejli
+385 98 184 6065

pilates.isis@gmail.hr
www.centarproventus.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo