Ljepota

Ljepota

Brak je poguban za vitku liniju – potvrdili znanstvenici!

Osim što imaju viši indeks tjelesne mase nego samci, oženjene osobe prosječno bolje jedu, teže više i manje se bave sportom.

Na tragu poznate dosjetke “sretan u ljubavi, nesretan u kartama”, istraživači su potvrdili kako sreća u ljubavi zapravo donosi nesreću za vitku liniju. Naime, studija je pokazala da oženjeni parovi imaju veći indeks tjelesne mase.

Brak je loš za liniju

Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta u Baselu i Instituta Max Planck za ljudski razvoj koji su se udružili s GfK i usporedili indeks tjelesne mase (BMI) bračnih parova i samaca u devet europskih zemalja. Osim što imaju viši indeks tjelesne mase nego samci, oženjene osobe prosječno bolje jedu, teže više i manje se bave sportom.

Studija je objavljena u časopisu Social Science & Medicine.

Visok indeks tjelesne mase može biti faktor rizika za kronične bolesti, poput dijabetesa ili bolesti krvožilnog sustava – glavnog uzroka smrtnosti u našoj zemlji.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji normalni indeks tjelesne mase iznosi između 18,5 i 25. Prekomjerna težina se definira indeksom između 25 i 30, dok pretilost podrazumijeva indeks tjelesne mase viši od 30. Sami iz ove strudije su prosječno imali BMI 25,7, usporedno soženjenim muškarcima čiji je BMI iznosio 26,3. Razlika je nešto manja kod dama: ispitanice koje nisu bile u vezi su imale prosječan indeks tjelesne mase 25.1, no IBM udanih dama je iznosio 25,6.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo