Ljepota

Ljepota

Buka prometa može izazvati srčani udar!

Mnoge su osobe u urbanim sredinama izložene visokoj razini buke zbog prometa i zbog tog razloga im je sve teže zaspati ili imati neisprekidan san. To, u konačnici, može imati ozbiljne zdravstvene posljedice, upozorili su američki znanstvenici iz savezne države Georgije.

Kako se osjećate nakon neprospavane noći? Čangrizavi ste, pospani, teško se koncentrirate i samim time, skloniji ste nezgodama. Uza sve to, izloženi ste povišenom riziku od srčanog udara i hipertenzije, tvrde istraživači ondašnjeg Nacionalnog centra za prevenciju kroničnih bolesti i promociju zdravlja.

Svjetska zdravstvena organizacija priznala je buku iz okoline kao “štetno zagađenje“ sa psihosocijalnim i fiziološkim posljedicama te dala potvrdu ovoj studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Preventive Medicine.

Prema voditelju studije vlasti bi trebale istražiti buku uzrokovanu prometom, donijeti akte kojima će ju držati pod kontrolom te smanjiti probleme povezane s bukom u zajednicama. To će biti samo nekoliko od kockica u velikom mozaiku javnog zdravstva.

“Prikladan san koji omogućuje odmor i mentalna dobrobit jednako su ključni za dobro zdravlje kao i prikladna prehrana i tjelesna aktivnost. Procjena i ublažavanje buke iz okoline bitan je element za poboljšanje ili stvaranje zdravih zajednica u kojima se odrasli i djeca mogu igrati, raditi i živjeti“, objasnio je dr. John Holt, voditelj studije.

Kraći san=bolje ocjene u školi

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo