Ljepota

Ljepota

Četvrtina nogometaša je depresivna!

Čak četvrtina nogometaša ima simptome anksioznosti i depresije, tvrde istraživači Sindikata profesionalnih nogometaša.

Tisuće osoba nemilosrdno rasipaju svoju ljutnju i iživciranost na njih dok ih gledaju na televizoru. Možda ih ipak, na neki način, nogometaši čuju i osjećaju?

Možda se prosječnom čovjeku zanimanje nogometaša čini vrlo poželjnim, no najnovije istraživanje Sindikata profesionalnih nogometaša (FIFPro) pokazalo je kako taj poziv i nije toliko glamurozan koliko se vjeruje. Naime, svaki četvrti nogometaš ima simptome anksioznosti i depresije, a depresivniji su od vojnika i medicinskih sestara!

Pojava depresije još je gora među nogometašima koji su svoje kopačke objesili o klin, s obzirom da je njih 39 potražilo pomoć liječnika zbog depresije.

“Unatoč učestalom mišljenju, život profesionalnog nogometaša ima svoju mračnu stranu. Vlasnici klubova imaju kolektivnu odgovornost uklanjanja stigme povezane s mentalnom bolešću. Svi igrači, bilo aktivni ili umirovljeni, mogu naučiti optimalno ponašanje i vještine nošenja sa simptomima mentalne bolesti”, objasnio je Vincent Goutterbage, voditelj studije u kojoj je sudjelovalo 180 nogometaša i 121 bivši nogometaš.

Od 180 aktivnih nogometaša 26 posto ima simptome depresije, 19 posto ima problem s alkoholom, a sedam posto puši!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo