Ljepota

Ljepota

Čokolada i vježbanje jednako koriste organizmu!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da mala količina crne čokolade može poboljšati zdravlje, i to na sličan način kao i vježbanje.

Fokusirajući se na mitohondrije, stanične organele eukariotskih stanica koje služe kao izvor stanične energije, znanstvenici su otkrili da biljni spoj epikatehin pronađen u čokoladi potiče istu reakciju mišića kao i vježbanje.

k”Mitohondriji proizvode energiju koju koriste stanice organizma. Veći broj mitohondrija znači veću proizvodnu energije zbog koje osoba može odraditi više zacrtanih obaveza no inače. Poznata je činjenica da aerobne vježbe, kao što su trčanje ili biciklizam, povećavaju broj mitohondrija u stanicama mišića. Naša je studija utvrdila da epikatehin iz čokolade djeluje na isti način”, pojašnjava dr. Moh Malek sa Wayne State Sveučilišta.

Bogata je hranjivim sastojcima

Sto grama čokolade sadrži trećinu preporučene dnevne doze magnezija. Bogata je i kalijem, fosforom, vitaminom E i bjelančevinama, a katkada je obogaćena i kalcijem. Kakaov maslac, koji je sastojak čokolade, sadrži masne kiseline (oleinsku i stearinsku) koje snižavaju razinu štetnog kolesterola u krvi. Zahvaljujući velikoj energetskoj vrijednosti, čokolada je od velike koristi sportašima i djeci u doba rasta.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Physiology.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo