Ljepota

Ljepota

Debele osobe riskiraju senilnost

Ako ste u srednjoj dobi primijetili kako su vam sve hlače postale preuske ili se više ne možete zamisliti kako trčite jednu minutu, vrijeme je da sada uvedete zdravstvene promjene u svoj život!

Naime, prekomjerna težina u srednjoj dobi povezana je s povišenim rizikom od senilnosti kasnije u životu, tvrde švedski istraživači.

Stručnjaci Instituta Karolinska iz Stockholma pratili su 9000 blizanaca kroz razdoblje od 30 godina. Kad su prosječno imali 43 godine, svi su ispitanici prijavili svoju težinu. Trideset godina poslije, stručnjaci su ih pregledali za pojedine znakove problema u razmišljanju ili pamćenju.

Skoro je svaki treći ispitanik bio pretežak ili pretio u srednjoj dobi – oni su bili izloženi 80 posto višem riziku od razvijanja demencije u odnosu na ljude normalne težine.

“Što su više ispitanici težili u srednjoj dobi, to su veći bili njihovi izgledi za razvijanjem senilnosti ili upitne senilnosti – što znači da su imali znakove problema s razmišljanjem i rezoniranjem koji nisu bili dovoljno veliki da bi im se dijagnosticirala demencija”, objasnio je dr. Weili Xu, voditelj studije.

Unatoč povezanosti između prekomjerne težine i demencije kasnije u životu, kada su stručnjaci posebno sagledali 137 para blizanaca u kojem je jedan imao demenciju, a drugi nije, poveznica između viška kilograma i senilnosti se znatno smanjila.

“Postoje neki zajednički geni koji čine osobe predisponiranima za obje bolesti [prekomjernu težinu i senilnost], no također može biti da je teže ustanoviti čvrstu vezu na tako malenom uzorku ispitanika”, zaključio je dr. Xu.

Kako smršavjeti?

Ako svakodnevno vodite bitku sa suvišnim kilogramima i redovito si svaki tjedan
govorite “Od ponedjeljka sam na dijeti”, ovaj će vam program pomoći.

Istopite
sve kilograme koji vam narušuju zdravlje i zadržite vitku liniju! Terapijski CD Alfa Victus programa dr. Vlatka Kalapoša E.M. možete
kupiti pouzećem putem našeg Webshopa: Alfa Victus.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo