Ljepota

Ljepota

Dugovječnost: Kako doživjeti stotu?

Prosječna životna dob čovjeka porasla je. Istraživanje provedeno u Danskoj kaže kako će svi koji su rođeni nakon 2000. godine najvjerojatnije doživjeti stotu., što je otprilike 20 godina dulje od životne dobi koja očekuje nas rođene prije 2000.

Dobra vijest je, kako znanstvenici tvrde, da nas od okrugle stotke dijele samo naše vlastite loše navike. Ukoliko uspostavimo kontrolu nad određenim faktorima bitnim za dosezanje sretne, duge i zdrave starosti i mi možemo “prevariti” ranu smrt.

Naravno da pri tom genetske predispozicije igraju važnu ulogu, kao i jedan faktor koji je teško kontrolirati, a to je sreća, no sve ostalo je podložno našem utjecaju. Otkrivamo vam 13 navika prakticiranjem kojih ćete sami sebi pokloniti dodatne godine života.

1. Hobi

Bavljenje slobodnim aktivnostima ili okupiranost hobijem koji vas ispunjuje dodati će na vaš životni vijek dvije godine života.

2. Putovanje

Bijegom od svakodnevnih obaveza i stresa ne samo da smanjujete rizik od srčanog udara nego svojim godinama dodajete jednu do dvije godine života.

3. Smijte se

Ako je vaša čaša uvijek na pola puna znači da na život i sve prepreke koje donosi gledate – pozitivno. Ovakav optimističan stav dobar je saveznik na putu do duge starosti.

4. Budite srdačni i otvoreni

Švedsko istraživanje pokazalo je kako osobe ekstrovertiranog karaktera imaju 50 posto manje šanse da u starosti postanu dementne. Razlog tome je niska razina kortizola, hormona stresa, kod takvih osoba.

5. Naspavajte se

Većina nas živi brzo, u neprestanoj trci s vremenom kojeg nikada nije dovoljno. Ne samo da kasno idemo spavati, nego i kada legnemo, uslijed svakodnevnih stresnih situacija, teško smirujemo naše uskovitlale misli. Gotovo da je normalno postalo da nam svakodnevno nedostaje barem po 30 minuta sna, ako ne i više. San od sedam do osam sati nužan je za odmor i regeneraciju naših stanica.

6. Seks

Osim što pruža zadovoljstvo i ugodu, seksualna aktivnost drastično spušta razinu stresa, stvarajući hormone zbog kojih se osjećamo odlično, kao što je to npr. oksitocin. Također, seksom može “spaliti” 200 kalorija (koliko se nalazi npr. u polovici hamburgera), a životnoj dobi ukupno nadodaje tri do pet godina.

7. Vino

Jedna čaša vina dnevno podiže razinu dobrog kolesterola i čuva srce. Istraživanja su pokazala kako osobe koje prakticiraju ovu naviku imaju 18 posto veću životnu dob od ostalih. Čaša crnog vina za dugovječnost

8. Zeleni čaj

Pet šalica zelenog čaja dnevno drastično smanjuju rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara. Sve prednosti zelenog čaja

9. Cigarete

Nikotinska ovisnost oduzima deset godina vašeg života, no ako prestanete pušiti do 50. godine, izgubljenih šest godina možete “dobiti” natrag.

10. Orašasti plodovi

Konzumiranje orašastih plodova i sjemenki, zbog kardiovaskularnih benefita, nadodaje dvije godine života. Od svih orašastih plodova najzdraviji su orasi

11. Zubni konac

Nevjerojatno, ali istinito – redovno čišćenje zubiju zubnim koncem poklanjate si dodatnih šest godina života. Razlog leži u uklanjanju štetnih bakterija koje uzrokuju upalu zubnog mesa i bolesti usne šupljine, što povećava rizik za nastanak ozbiljnih bolesti kao što su srčani udar, moždani udar, slabo kontrolirani dijabetes i prijevremeni porod.

12. Trudnoća u 40.

Američki znanstvenici tvrde kako žene koje ostanu trudne prirodnim putem nakon 40. godine života imaju razlog za veselje jer to je znak da su se njihove genetske predispozicije i zdravstveno stanje udružili na putu do duge i zdrave starosti.

Njihova smrtnost je 15 posto postomanja od žena koje su zatrudnjele prije 40. godine.

13. Prihvatite novu tehnologiju

Budite u trendu s tehnološkim inovacijama jer na taj način ne samo da održavate svoje moždane stanicu zaposlene, mlade i istrenirane, već ste i društveno aktivni kroz mogućnosti koje pruža današnja tehnologija.

Francuska, SAD i Japan na vrhu su liste država s najvećim brojem stogodišnjaka. Hrvatska je mediteranska zemlja što je veliki benefit u kontekstu dugovječnosti, obzirom da mediteranski režim prehrane (maslinovo ulje, svježe voće, povrće, riba, orašasto voće, bijelo meso, crveno vino…) dokazano odličan saveznik u borbi protiv srčanih bolesti, zaslužan smanjenje lošeg kolesterola i dugu životnu dob.

100-godišnjaci koji šalju SMS-ove i slušaju mp3-ce!

Izvor: She.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo