Ljepota

Ljepota

Fit u 50-ima

Ostanete li aktivni i u srednjoj dobi, nema razloga da i u pedesetima nemate vitka bedra, čvrstu stražinjicu, jake ruke i pregršt energije.

Samosvjesne
50-e

Bez obzira koliko ste fit, možda polagano otkrivate da vam dosadašnje vježbe više ne odgovaraju. Umjesto napornih vježbi visoke kalorijske potrošnje, želite nešto što će vam uravnotežiti duh i tijelo.

Vježbe

Iako s godinama neke žene prelaze na manje naporne aktivnosti, poput plivanja i hodanja, ako vam se tijelo ne žali, radite ono što vam odgovara. No, ako ste nakon vježbanja iscrpljeni i pod stresom, razmislite o vježbama poput tai chija ili joge: potiču i duh i tijelo, prirodno ga opuštaju i daju mu vitalnost, što će vam pomoći da zadržite mir i u najstresnijim trenucima.

zenaAktivnosti poput tai chija, joge, klizanja i vježbi s utezima također poboljšavaju osjećaj ravnoteže, koji u 50-ima počinje slabiti. Što ste aktivniji, to ćete imati manje problema s ravnotežom. I dalje biste trebali planirati 20 do 60 minuta aerobne aktivnosti pet puta tjedno i dva do tri treninga za održavanje mišićne mase i jačanje kosti u predmenopauzi.

Prehrana

Što ste stariji, to je veći rizik od srčanih bolesti, pa je nemasna prehrana, bogata vitaminima, mineralima i vlaknima važnija nego ikad ranije (vlakna poboljšavaju probavu, koja je s godinama otežana). Rizik od srčanih bolesti može se smanjti sa 100 do 400 IJ vitamina E na dan.

Kako biste ublažili neugodne pojave predmenopauze (pet godina prije menopauze) u prehranu dodajte sojine proizvode, poput tofu sira i sojinog mlijeka. Istraživanja su pokazala da soja sadrži sastojke slične estrogenu, koji mogu ublažiti valove topline, smanjiti rizik od raka dojke i jajnika, te usporiti osteoporozu.

Čak i ako ne vježbate kao nekad, ne zaboravite piti mnogo vode. Osjećaj žeđi s godinama se smanjuje, ali ne i potreba tijela za tekućinom. Pijte najmanje osam čaša vode na dan, a vježbate li, i više.

  • Prema norveškim istraživačima, već jedan do tri sata vježbanja tjedno u plodno doba mogu smanjiti rizik od raka dojke za više od 30 posto. Vježbate li četiri ih više sati, rizik se može smanjiti čak za 60 posto.
  • Nemate volje da se pomakne s kauča? Ako u ovim godinama ne učinite ništa da biste spriječili gubitak mišića, u 80-ima ćete ih imati 60 posto manje nego sa 25.

Stoga, ako ste zakoračili u 50-e ne očajavajte! Zdrav način života dat će vam fizičku i psihičku snagu da izgledate i osjećate se kako vi to želite.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo