Ljepota

Ljepota

Intenzivnije vježbanje produljuje život

Stručnjaci savjetuju 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti dnevno za zdravlje, no najnoviji podaci kažu kako je za krvožilno zdravlje bitniji intenzitet vježbe, a ne trajanje.

Prema rezultatima danskog istraživanja, iako je umjerena tjelesna aktivnost korisna za zdravlje, postoji nešto bolje za zaštitu od krvožilnih bolesti.

Stručnjaci su pratili zdravlje 5000 Danaca koji su redovito vozili bicikl 20 godina. Ustanovili su kako su najviše dobrobiti imali one osobe koje su intenzivno pedalirale kratko razdoblje.

Tako bi muškarci koji brže okreću pedale mogli živjeti 5,3 godine dulje nego oni koji sporije bicikliraju. S druge strane, žene su u nešto nepovoljnijem položaju, s obzirom da će intenzivnija vožnja bicikla njima dodati “samo” 3,9 godina usporedno s ženama koje sporije voze svoj bicikl.

Muškarci koji voze prosječnom brzinom mogli bi živjeti 2,9 godina duže, a žene 2,2 godine.

“Intenzitet, a ne trajanje vožnje bicikla je najvažniji u odnosu na sve oblike mortaliteta ili dugovječnost, a još je naglašeniji za koronarne bolesti srca”, izjavio je Peter Schnohr iz Sveučilišne bolnice Bispebjerg.

Prema njegovim rezultatima, “veći dio dnevne tjelesne aktivnosti u slobodno vrijeme trebao bi biti žestok, na temelju percepcije samog pojedinca”. Zato sljedeći put kada vozite bicikl prebacite u višu brzinu ili vozite stoječki, a kada trčite, odaberite rutu uz brdo.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo