Izbjegnite prehladu u širokom luku

gripa-prehlada-kasljanje

Sve do nedavno, stručnjaci su smatrali kako postoji oko 100 vrsta rinovirusa, najčešćih uzročnika obične prehlade. No uz pomoć modernih tehnika, otkrivene su potpuno nove vrste rinovirusa - danas postoji gotovo 200 vrsta virusa koji uzrokuju prehladu.

Sam broj i raznolikost virusa glavni je razlog zašto se često prehladimo, iz sezone u sezonu. Prosjek je dvije do tri prehlade godišnje, a djeca dobiju oko šest infekcija rinovirusima godišnje. Ipak, stručnjaci tvrde kako postoje jednostavni načini kojima možete smanjiti šanse da dobijete prehladu.  

Kako izbjeći prehladu?

Iako ne postoji univerzalan lijek protiv prehlade, stručnjaci su otkrili niz načina na koji se virusi šire. Do sada se smatralo kako se virusi prenose kihanjem ili kašljanjem, jer se tako šalju u zrak, gdje ih udiše druga "žrtva". No, novija istraživanja pokazuju kako je puno veće šanse da ćete prehladu pokupiti samim doticanjem zaražene površine.  

Prehlada

Prehladu dobivamo kada se virusi nađu na našim prstima i onda dođu u doticaj bilo s nosom ili očima - to su dvije najvjerojatnije točke ulaska virusa.  Od tamo, virusi dolaze u nosnice, gdje se udomljuju i umnažaju.  

Rinovirusi se prenose i rukovanjem i drugim osobnim kontaktom. Iako je uvriježeno mišljenje, stavljanje prsta zaraženog virusom u usta neće rezultirati prehladom – substance u slini brzo uništavaju viruse.

Otporni virusi – ne diraj!

Rinovirusi mogu preživjeti na kvakama vrata, stolu, kolicima u trgovinama i drugim površinama i dulje od 24 sata. Jedna je studija proučavala upravo dugotrajnost virusa. Ispitanici, zaraženi rinovirusima proveli su noć u motelu, a 35 posto površina koje su tijekom noćenja dirali - daljinski pravljači, prekidači za svjetlo, kvake na vratima - bili su kontaminirani virusima.

Studija pokazuje i kako se lako virusi mogu prenijeti na druge osobe. Volonteri koji su dotaknuli zaražene površine jedan sat nakon što su ih dirale prehlađene osobe, u 60 posto slučajeva na jagodicaman su imali virus. Čak i 18 sati nakon kontaminacije, prijenos virusa dogodio se u 33 posto slučajeva.

Prehladu ćete najbolje spriječiti ako prste držite podalje od očiju i nosa. Većina ljudi, naime, često protrlja oči ili dotakne nos bez razmišljanja. Perite ruke često – samo isplahivanje vodom nije dovoljno kako bi se rinovirusi uklonili. Koristite sapun i dobro protrljajte ruke. Pritom nemojte računati na alkohol – on ubija viruse gripe, ali ne i rinoviruse.

PrehladaSpriječite prehladu – cijepite se!

Najsigurniji način za izbjegavanje prehlade je cijepljenje. Ovakva cjepiva dizajnirana su tako da svake sezone sprječavaju najčešću vrstu virusa, a učinkovita su 50 do 70 posto slučajeva.  

U usporedbi s cjepivom, druge preventivne mjere nisu toliko učinkovite. I dalje se vode rasprave o tome koliko su učinkovite kirurške maske kao sredstvo sprječavanja virusa prehlade. Studija objavljenja 2009. godine pokazala je kako su medicinske sestre koje su nosile takve maske bile zaštićene od nekih vrsta virusa.

Jačanje imuniteta uz san i pozitivno razmišljanje! 

Dobar noćni san može ojačati vaš imunitet i pomoći mu u borbi protiv prehlada, pa čak i gripe. Sve je više dokaza koji potvrđuju povezanost sna i zdravog i jakog imuniteta.

Zadržavanje pozitivnog načina razmišljanja također može pomoći imunološkom sustavu. Nedavna studija potvrdila je kako ljudi koji "ružičasto" gledaju na život – oni koji su sretni, smireni i pozitivni – bolje podnose napade virusa prehlade i gripe nego nervozne, neprijateljski nastrojene i depresivne osobe.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!